Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera

Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
V pouhých 43 letech opustil svět americký herec, proslavený především svým účinkováním u Marvelu.

Ve věku 43 let zemřel Chadwick Boseman, americký herec, nejlépe známý pro ztvárnění marvelovského superhrdiny Black Panthera. Zpráva přišla jako blesk z čistého nebe – herec zemřel mlád a bez varování. Rodina uvedla, že Chadwick tiše, bez pozornosti médií, už čtyři roky bojoval s rakovinou tlustého střeva. Ta mu byla diagnostikována v roce 2016. Od té doby podstoupil řadu operací a chemoterapii, avšak onemocnění se nadále zhoršovalo. Byl ryzím bojovníkem, a tak mezi jednotlivými léčebnými kúrami dál usilovně pracoval. Nakonec chorobě podlehl, tento pátek v rodinném kruhu doma v Los Angeles.

Boseman se narodil v roce 1976 v Jižní Karolíně do rodiny zdravotní sestry a čalouníka. V roce 1995 napsal a uvedl svou první školní hru, kterou připravil v reakci na zastřelení spolužáka. V roce 2000 získal bakalářský titul v oboru režie na Howard University, kde se jeho mentorkou stala herečka a režisérka Phylicia Rashad. Ta pomohla vybrat prostředky na to, aby se spolu s několika spolužáky mohl v Londýně zúčastnit oxfordského programu British American Drama Academy (v průběhu let v programu učili herci jako Alan Rickman, Brian Cox, Judi Dench a mnozí další). Boseman tak chtěl více porozumět herectví, aby pak jako režisér dokázal s herci lépe pracovat. Po návratu do Spojených států absolvoval ještě Digital Film Academ v New Yorku. Následně se usadil v Brooklynu a živil se jako učitel dramatu.

V roce 2008 se definitivně přestěhoval do Los Angeles a začal aktivně pracovat na budování herecké kariéry, avšak v televizi začal vystupovat už mnohem dříve. V roce 2003 dostal první roličku v seriálu Třetí hlídka a další v nekonečné soap opeře Všechny moje děti. Tam se mělo jednat o větší příležitost, avšak Chadwick dostal výpověď po tom, co si dovolil zpochybňovat rasové stereotypy ve scénáři. Nejrůznější vedlejší role potom měl v průběhu let v seriálech jako Právo a pořádek, Kriminálka New York, Pohotovost, Odložené případy, Anatomie lži, Hranice nemožného, Castle na zabití nebo Strážce pořádku.

Ve větším počtu epizod se Boseman objevil v seriálech Lincoln Heights (2008-9) a Město ztracených (2010). Mezitím se také jako dramatik věnoval divadlu. První filmovou roli získal v roce 2008 ve snímku Expres z prostředí amerického fotbalu. Tehdy však šlo o malý štěk. První hlavní role přišla v roce 2013, kdy ve snímku 42 ztvárnil Jackieho Robinsona, prvního černošského profesionálního hráče baseballu. V té době se Chadwick nadále věnoval divadlu a vážně uvažoval o tom, že herectví zcela nechá a bude se věnovat čistě režii. Právě získání role ve 42 jeho rozhodnutí změnilo.

Následoval další sportovní film, Velký draft (2014), potom přišel hudební životopis Get On Up - Příběh Jamese Browna (2014) a akční fantasy Bohové Egypta (2016). Zásadní zlom v kariéře však přišel v roce 2016, kdy se Chadwick objevil jako Black Panther v marvelovce Captain America: Občanská válka. Roli si následně zopakoval ve snímcích Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019). Do budoucna se s ním počítalo do Black Panthera 2. K tomu už samozřejmě nedojde, avšak není vyloučené, že Boseman stihl natočit svoji hlasovou roli pro chystaný animovaný seriál What If...?, ve kterém se marvelovští herci vracejí znovu ke svým filmovým rolím. Black Panther je klíčovou postavou americké popkultury, která výrazně napomohla k tomu, aby Hollywood v mainstreamových velkofilmech začal dávat větší prostor černošským hercům, tvůrcům a příběhům.

Pak už byl svět filmu pro Chadwicka otevřený dokořán. Zahrál si například prvního černošského člena nejvyššího amerického soudu ve snímku Marshall (2017), táhl akční kriminálku 21 Bridges (2019) a letos jsme jej mohli vidět v Bratrstvu pěti od Spika Lee. Posmrtně by měl být letos zveřejněný ještě snímek Ma Rainey’s Black Bottom, kde si zahrál po boku Violy Davis bluesového trumpetistu.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest Chadwickově památce.

Zdroj: Deadline

Galerie: 7

Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest