Box Office: Po 27 letech byl v čele žebříčku návštěvnosti opět Jurský park

Box Office: Po 27 letech byl v čele žebříčku návštěvnosti opět Jurský park | Fandíme filmu
Universal Pictures
Novinky nejsou, a tak se kina snaží zaujmout, jak se dá. Třeba klasikou. Znovuotevírání nicméně stále jde jen velice pomalu.

Světová kina jsou stále do velké míry zavřená. To platí dnes, stejně jako to platilo minulý týden a v týdnech předtím. Místo klasického počítání milionů a miliard jsme se tak v našem seriálu Box Office věnovali dlouhodobě především drobným „rekordům“ (z různých autokin apod.) a tomu, jak se kina po celém světě pozvolna snaží vrátit alespoň k nějakému částečnému promítání. Zároveň jsme se upínali k tomu, že v červenci se snad situace konečně zlepší.

Jenže se zdá, že tahle vidina po tomhle týdnu získává značné trhliny. I když řada velkým amerických řetězců začala oznamovat, kdy a za jakých podmínek začne opět otevírat, počet nakažených ve Spojených státech nadále stoupal a v Los Angeles byl dokonce několikrát překonán předchozí rekord v počtu přírůstku případů. A Los Angeles je pro filmová studia jedním z klíčových trhů. Vlastně tak ani nebylo překvapením, když bylo postupně oznámeno, že Tenet a Mulan, dva bijáky oznámené na červenec, svoji premiéru odkládají. Původní termíny ostatně působily až příliš optimisticky už delší dobu. Novým milníkem, ke kterému se budou pokladny kin upínat, je tak srpen.

Je ale samozřejmě stále otázkou, jaká bude v té době epidemiologická situace a jestli do kina přijdou v dostatečném počtu. Jeden nový výzkum ze Spojených států tvrdí, že 49 procent dotázaných se po znovuotevření bude kinům vyhýbat. Diváky zřejmě tak docela nepřesvědčily zavedené bezpečnostní protokoly, kdy podobně jako těsně po otevření u nás kina počítají s častou dezinfekcí dotykových ploch, rozestupy mezi diváky apod. Docela bouřlivá byla debata o tom, zda návštěvníci mají či nemají do sálů chodit v rouškách, nicméně občerstvení se ve většině kin prodávat bude, takže lze předpokládat, že hodně lidé masky bude mít stažené. Otevírat se má vesměs v červenci

V Británii se s otevřením počítá také na červenec, konkrétně od 4. to bude povolené a následně se jednotlivá kina sama rozhodnou, kdy se otevřou divákům. Horší je situace v Číně, což je další zásadní světový trh. Po tom, co se v Pekingu znovu objevil nárůst případů, v tuhle chvíli není znovuotevření na pořadu dne a není žádný plán pro to, kdy by k němu mělo dojít. Potíž je v Číně s tím, že by se mělo otevírat všude ve stejné době a také bude potřeba k otevření velký hit. A jak už jsme řešili, ty se znovu odkládaly.

Co tedy kina dávají a budou dávat? Ve Spojených státe se hodně mluví o návratu starších hitů a některé bodují už teď. Stala se tak kuriózní věc a do čela žebříčku se po 27 letech vrátil Jurský park. Ten se promítal v USA ve 230 kinech a utržil 517 tisíc dolarů. Na druhém místě skončily Čelisti s 516 tisíci dolary, které se promítaly na 187 lokacích. Naposledy byl Jurský park na prvním místě v roce 1993, kdy první příčku ukořistil ve třech po sobě jdoucích víkendech. Ve Spojených státech bylo v daném víkendu v provozu zhruba 1100 kin, takže podobné menší výsledky skutečně můžeme očekávat i nadále.

Mezinárodně se nejlépe stále daří v Koreji. Nejnavštěvovanějších 10 filmů zvládlo přinést čtyřmilionovou tržbu. Japonsko na druhém místě zvládlo 1,38 milionu, což je výrazný sešup, ale je pravda, že v Koreji mají kina výraznou státní podporu. Čerstvě otevřela také kina ve Francii, kde byl zpočátku mezi diváky zájem prakticky jako před začátkem pandemie, tak uvidíme, jak dlouho lidem nadšení vydrží.

A jak vypadá situace v online videopůjčovnách? Tam při posledních sčítání byl největší zájem o následující dvacítku filmů:

  1. Neviditelný
  2. Ježek Sonic
  3. Jumanji: Další level
  4. Yellowstone (1. řada)
  5. Birds of Prey
  6. Lov
  7. Mizerové navždy
  8. 1917
  9. Bloodshot
  10. Yellowstone (2. řada)
  11. Volání divočiny
  12. Gentlemani
  13. Star Wars: Vzestup Skywalkera
  14. Špióni v převleku
  15. Fantasy Island
  16. Frčíme
  17. Dolittle
  18. Harry Potter, kompletní kolekce
  19. Ford v Ferrari
  20. I Still Believe

Zdroje: CBM, Deadline I, II, III, Variety I, II, LA Times, ComicBook.com

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest