Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní

Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Nejeden evropský film stojí desítky milionů korun, avšak oproti hollywoodské konkurenci jsou to stále většinou jen minimální částky.

Kolem čísel se točí velká část filmového průmyslu. Výdělek je pro studia na prvním místě, kvalita produktu až na druhém. Naši pravidelnou rubriku Box office s částkami, které filmy v kinech utrží, jistě všichni znáte. A často tam létají gigantické sumy. Jak na straně tržeb, tak rozpočtů. Do popředí pozornosti se však často dostávají především velké (a drahé) projekty ze Spojených států. Situace v Evropě se od "velké" americké studiové tvorby často diametrálně odlišují.

Abychom si udělali co nejlepší obrázek o filmech v Evropě, nejdříve zamíříme do Hollywoodu. Nejdražší film v historii, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, stál astronomických 397 milionů dolarů. Velkofilmy v čele s DCEU a MCU filmy, Transformers, Rychle a zběsile a podobné akční fláky často vyjdou na 200 – 300 miliónů dolarů. Průměrná cena snímku z Hollywoodu se uvádí okolo 70 - 90 miliónů dolarů, ale pořád se nepohybujeme ve vodách nezávislých produkcí, se kterými je nejlogičtější filmy z Evropy porovnávat. Ceny nezávislých filmů se pohybují v jednotkách, maximálně desítkách miliónů dolarů. Například černobílý horor MajákRobertem Pattinsonem studio vyšel na 4 milióny dolarů, předloňský vítěz Oscara, Zelená kniha 23 miliónů dolarů. Maličké festivalové filmy, které se nedostávají do širší distribuce stojí 150 000 – 400 000 dolarů.

Jak jsme na tom u nás v Evropě? Když se podíváme na filmy, které mají širokou distribuci, jsme na průměrně částce 2,2 miliónů dolarů. Ano, rozpočty Hollywoodských bijáků si můžeme nechat zdát, „oscarovky“ jsou také několikanásobně dražší, ale pořád jsme nad hranicí festivalovek. Přesto jsou naše rozpočty miniaturní. Nejdražší filmy na starém kontinentě mají ve Velké Británii, tam průměrný film vyjde na 3,5 miliónů dolarů. Jak vidíte, evropský a americký trh je prostě jiný a lokální tvůrci si o astronomických rozpočtech mohou nechat jen zdát... Ale i s nízkým rozpočtem, lze dosáhnout velkých věcí. 

V galerii jsme si pro vás připravili plakáty těch nejdražší českých filmů. Dokázali byste si tipnout, které to jsou, dřív než se do galerie podíváte?

Zdroje: Variety, Parlaystudios, Eleven04

Galerie: 11

Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu Rozpočty evropských filmů jsou oproti Spojeným státům miniaturní | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest