Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění

Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zobrazit další 3 obrázky
Aneb proč je pro všechny filmové milovníky dobře, že se příští Oscary rozdávat budou.

Nedávno jsme se dozvěděli, že Oscaři plánují do budoucna změny, ale nebylo zřejmé, zda se vůbec příští ročník bude konat. Nikdo stále neví, jak dlouho bude trvat uzávěra filmového průmyslu a je docela dobře možné, že se příští rok bude ucházet o nejcennější sošku jen relativně malé množství filmů, které budou mít během boje o nejprestižnější filmovou trofej zcela jiné podmínky, než snímky v minulých ročnících. Co je však pro tuhle chvíli důležité, 93. ročník se neruší!

Neruší, ale bude posunutý. O příští Oscary se budou moci ucházet snímky uvedené od 1. ledna 2020 do 28. února 2021! 15. března budou oznámené nominace a 25. dubna proběhne slavnostní předávání. Kdysi v dřevních časech se sošky rozdávaly i později, ale od té doby, co v roce 1953 ceremoniál přenáší televize, se Oscary takhle pozdě nikdy nerozdávaly.

Odložení ceremoniálu má několik důvodů, které všechny souvisejí s pandemií koronaviru. Několikaměsíční odklad dává podle losangeleských hygieniků větší šanci na to, že do té doby bude dostatek dostupných informací k tomu, aby předávání mohlo bezpečně proběhnout, popřípadě aby mohly proběhnout nejrůznější setkání aspirujících filmařů se členy Akademie, které hlasování každoročně předchází. A co je možná ještě důležitější, prodloužení doby, během které mohou být kandidátské snímky uváděné, dává filmovým studiím dost času na to, aby dokončily a odprezentovaly ty filmy, které měly letos v plánu do klání vyslat.

Otázkou je, jak to klání bude vypadat. Ano, někdy se o Oscary ucházejí filmy, které mají premiéru už v první části roku, například na prestižním festivalu v Cannes (ten se letos ve svém tradičním květnovém termínu nekoná), ale hlavní část oscarového klání obvykle začíná spolu s festivaly v Benátkách, Telluride a Torontu na konci letních prázdnin. A někteří analytici pochybují o tom, že by studia a filmaři byli ochotní ve snaze o získání sošky vést osmiměsíční oscarovou kampaň. Pokud se tedy festivaly budou moci ve svojí tradiční podobě uskutečnit, je možné, že oscarové kampaně budou vypadat jinak, anebo že je část uchazečů o filmové ceny tentokrát vynechá.

Předpokládá se, že spolu s Oscary přeloží termín i další ceny, přičemž kupříkladu ceny BAFTA už to udělaly. Jak bude vypadat ročník 2022, se teprve dozvíme. Podstatné však v tuhle chvíli je především to, že Oscary prozatím počítají s tím, že se budou v roce 2021 konat. A to je pro filmové milovníky skvělá zpráva. Řada filmových studií připravuje primárně dva tipy filmů. Ty, které mají vydělat stovky milionů a ty, které mají přinést prestiž. A pokud by se Oscary nekonaly, pak by hrozilo, že by se nemalé množství ambiciózních snímků z letošního podzimu odložilo až někdy na příští rok, což by znamenalo, že by letošní filmový kalendář byl v součtu ještě chudší, než v tuhle chvíli už je. Takže držme Oscarům palce, ať se nezaleknou a u dubnového termínu už setrvají.

Zdroj: Deadline

Galerie: 4

Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění | Fandíme filmu Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění | Fandíme filmu Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění | Fandíme filmu Oscar: Slavná filmová cena se neruší, ale čeká ji výrazné zpoždění | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest