Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil

Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu
Falcon
Zobrazit další 4 obrázky
Diváci jsou stále opatrní, a i když do kinosálů dorazila první velká premiéra od znovuotevření trhu, návštěvnost se zvedá nadále jen krokově.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Zatímco v celosvětovém měřítku většina kin stále zůstává zavřená, v České republice má už od 11. května velká část z nich otevřeno. Zároveň je pravdou, že diváci se do těch kin zatím nijak nehrnuli. Návštěvnost se týden co týden pohybovala kolem dvou až tří desítek tisíc diváků a prakticky nerostla. Pro porovnání: Za běžného provozu se týdenní návštěvnost pohybuje v rozmezí 250 a 400 tisíc diváků. Na vině mohla být ekonomická situace potenciálních návštěvníků, jejich opatrnost, nižší kapacita sálů, anebo slabá filmová nabídka - Promítaly se staré filmy, nové filmy, které byly zároveň dostupné online (často i legálně) anebo nové filmy určené pouze pro úzké publikum. Zajímavá nabídka středního proudu prostě chyběla.

Kupní síla publika a jejich odvaha chodit do uzavřených kinosálů se bez nějakého průzkumu dá přinejlepším odhadovat, nicméně dva faktory se objektivně změnily. Od 8. června může na kulturní akce až 500 lidí naráz – kina tedy mohou mít opět plná hlediště. A od 12. června se v kinech promítá první komerčně atraktivní film nasazený po skončení pandemie – Bourák. (Bourák je českou komedií s oblíbeným Ivanem Trojanem v hlavní roli, která měla silnou marketingovou podporu). Jak tyhle aspekty nakonec se stagnující návštěvností pohnuly?

Falcon

Nejprve si pojďme porovnat týden od 4. 6., kdy se čtyři dny mohlo promítat s navýšenou kapacitou kinosálů, aniž by to ještě bylo výrazněji podpořené atraktivním Bourákem (dvě předpremiérová promítání neberme v potaz). Za tohle období dorazilo 35 000 diváků (v pokladnách utratili 5 milionů korun), což je oproti předchozím dvěma týdnům nárůst zhruba o 5 tisíc diváků. Uvolňování restrikcí zjevně pozitivní vliv má, ale nikterak přelomový.

Jak tedy situaci v sálech pomohlo nasazení silného titulu? Bouráka vidělo za víkend 16 021 diváků (i s předpremiérami 16 198). To v současnosti může vypadat jako skutečně pozitivní číslo. V síti, druhý film víkendového žebříčku, vidělo 4514 diváků a dosud nejvyšší víkendová návštěvnost od znovuotevření kin patří taktéž snímku V síti, který o víkendu od 21. května (filmový víkend začíná v Česku ve čtvrtek) vidělo tehdy 7135 diváků. Jenže když se podíváme na tržby celého aktuálního víkendu, tak už situace až tak růžová není. Přišlo 33 tisíc diváků, oproti 26 a 23 tisícům během dvou předchozích víkendů. Celkovou návštěvnost tedy Bourák pomohl navýšit jen o nějakých 7-10 tisíc. Důvody můžeme hledat v tom, že dostal větší množství kinosálů, které by jinak náležely širší paletě filmů, popřípadě v tom, že sice přilákal do kin nějaké lidi, kteří do té doby nechodili, ale zároveň si jej zvolili i ti diváci, kteří by se na něco přišli podívat tak či tak.

Další kapitola »

Galerie: 5

Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu Návštěvnost českých kin: Bourák ji zvedl, ale rozhodně nespasil | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest