Oscaři mění pravidla, větší diverzita bude na pořadu dne

Oscaři mění pravidla, větší diverzita bude na pořadu dne | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Počet nominací v kategorii Nejlepší film byl pevně stanoven na deset.

Nejprestižnější filmové ocenění, Ceny Akademie neboli Oscaři, v posledních letech procházejí řadou poměrně razantních změn. Velká část z nich se pak udála právě letos. Nedávno například došlo ke spojení kategorií mix a střih zvuku. Především byl pak ve světle koronavirové pandemie a zavírání kin obměněn systém pro výběr snímků, které mohou být nominovány. V tomto případě se však jednalo pouze o prozatímní změnu. Aktuálně Akademie vypustila novou dvojici reforem, které by měly být trvalé.

Ta první se týká čistě kategorie pro nejlepší film, přičemž upravuje počet snímků, které v ní mohou získat nominaci. Až doteď se o nejcennější ze sošek mohlo vždy teoreticky ucházet až deset filmů, v realitě však Akademie obecně nominací udělila méně. To se aktuálně mění - nominovaných bude v nejprestižnější kategorii vždy přesně deset. Pravděpodobně se jedná o reakci na letošní udílení, kdy se nominace dočkala pouze devítka filmů, přestože se podle mnohých jednalo o jeden z nejnabitějších ročníků posledních dekád.

Druhá změna v nominačním systému je pak vyústěním dlouhodobé snahy Akademie o dosažení větší diverzity a to jak mezi samotnými filmy a nominovanými, tak i ve vlastních řadách. Nově by se měly stanovit diverzitní standardy, které zasáhnou do toho, jaké snímky budou usilovat o nominaci. Zatím není známo, jaké přesně budou, ale spekuluje se o tom, že by se standardy mohly podobat těm, jaká přijal před několika lety British Film Institute. Filmy, které se ucházejí o jeho ceny musejí na plátně viditelně vyobrazovat menšiny, menšinová témata či příběhy. Zároveň snímky musely při svém vzniku dát pracovní příležitost filmovým profesionálům z etnických menšin. V platnost všechna nová oscarová pravidla vstoupí až v roce 2022.

Zdroj: The New York Times

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest