Jih proti Severu: Kvůli rasismu HBO dočasně stahuje film z nabídky

Jih proti Severu: Kvůli rasismu HBO dočasně stahuje film z nabídky | Fandíme filmu
Metro-Goldwyn-Mayer
Zobrazit další 2 obrázky
Téma rasismu hýbe v posledních týdnech (nejen) americkou společností a vyostřená rétorika má vliv i na svět filmu.

Ve Spojených státech to momentálně vře. Masové protesty proti policejní brutalitě a institucionálnímu rasismu spustila smrt Afroameričana George Floyda, jehož koncem května udusil při policejním zásahu bělošský policista. Protestní atmosféra se teď přelila i do světa filmu, když se streamovací služby rozhodly stáhnout z nabídky nevhodné či potencionálně kontroverzní filmy a seriály. Zářným příkladem budiž krok společnosti HBO, která z filmotéky svojí služby HBO Max dočasně vyškrtla klasické historické romantické drama Jih proti Severu (Gone with the Wind) z roku 1939 kvůli problematickému zobrazování rasových steretypů a romantizování Konfederace. Služba tímto způsobem zareagovala na příspěvek Johna Ridleyho, scenáristy otrokářského dramatu 12 let v řetězech, jenž se v názorové sekci deníku Los Angeles Times rozepsal o tom, jak osmi Oscary oceněná romance podporuje rasové stereotypy a velebí předválečný americký Jih i otrokářský systém.

Metro-Goldwyn-Mayer

Nejedná se však o zásah definitivní. Snímek z období americké občanské války se do nabídky vrátí ve chvíli, kdy k němu společnost dotočí bonusový materiál, v němž bude řádně vysvětlen historický kontext a relevantní souvislosti. "Jih proti Severu je produktem své doby a zobrazuje jisté etnické a rasové předsudky, které byly bohužel hojně rozšířené v tehdejší americké společnosti. Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a špatná jsou i dnes. Měli jsme pocit, že ponechání snímku bez patřičného vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné," uvedla mluvčí HBO Max.

Podobné zásahy se dají očekávat i v budoucnu, ostatně britská vysílací společnost BBC i streamovací služba Netflix již z nabídky vyřadily komediální seriál Malá Velká Británie, přičemž odůvodnění se neslo ve smyslu "časy se změnily". Kritiku sklízel seriál v prvé řadě za nekorektní a necitlivé vyobrazování různých etnik. Americká kabelovka Paramount Network pro změnu zcela zastavila produkci seriálu Policie v akci USA, který se na televizních obrazovkách objevoval už od roku 1989. Show byla dlouhá léta pod palbou kritiky, jelikož posilovala stereotypy ohledně etnického původu pachatelů trestných činů a uměle vylepšovala image zobrazovaných policistů (zástupci policie měli možnost zasahovat do postprodukce a žádat úpravy).

Vzhledem k tomu, jak vyhrocená atmosféra ve Spojených státech v tuto chvíli panuje, další zásahy podobného rázu budou s největší pravděpodobností následovat.

Zdroj: Variety, BBC

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Jih proti Severu

15.12.1939 | USA
Drama, Válečný, Romantický
Info o filmu

Galerie: 3

Jih proti Severu: Kvůli rasismu HBO dočasně stahuje film z nabídky | Fandíme filmu Jih proti Severu: Kvůli rasismu HBO dočasně stahuje film z nabídky | Fandíme filmu Jih proti Severu: Kvůli rasismu HBO dočasně stahuje film z nabídky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest