Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars

Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 13 obrázků
A nemáme se bát. I když se knižní předloha dělila na dvě půlky, letošní film by měl být samostatný a fungovat sám o sobě.

Zatímco u předchozí sci-fi Blade Runner 2049 si Denis Villeneuve přizval na plac kameramana Rogera Deakinse, jenž za film dostal Oscara, tak na Duně s ním pracoval Greig Fraser. Ten momentálně čeká na to, až se obnoví natáčení ve Velké Británii, kde na něj čeká rozdělaný The Batman. Fraser má za sebou thriller 30 minut po půlnoci, dělal na spin-offu Rogue One: Star Wars Story a do předaleké galaxie se potom vrátil prostřednictvím seriálu The Mandalorian.

Fraser tvrdí, že mezi Dunou a Star Wars najdeme spoustu podobností jako třeba poušť. Příběh Duny se odehrává na pouštní planetě Arrakis, pro Star Wars jsou pouštní světy také poměrně typické. Druhým dechem ale Fraser dodává, že je mu jasné, že se George Lucas inspiroval u románové předlohy Duny. Kameraman se tedy snažil nabídnout jiný vizuální zážitek a dávat si pozor, aby se u Duny a Star Wars neopakoval, a to nejen kvůli divákům, ale i kvůli sobě, poněvadž nesnáší dělat tytéž věci dvakrát.

Ačkoliv je předloha rozdělena na dva filmy, Fraser ujišťuje fanoušky, že letošní Duna je zcela samostatný epický snímek, který bude fungovat sám o sobě. Fraser dále prozradil, že si natáčení s herci užil a skvěle si s režisérem rozuměl, takže by nebylo nečekané, kdyby se vrátil i u druhé části Duny.  

Duna je sérií sci-fi románů od Franka Herberta. Ten první se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 17. 12. 2020.

Zdroj: Collider

Galerie: 14

Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu Duna si dala záležet na tom, aby nabídla jiný vizuální zážitek než Star Wars | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest