Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role.

Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 5 obrázků
Ani milion dolarů nepřesvědčil dnes zapomenutého herce, aby zůstal v branži.

Dobrodružnou akční sci-fi Hvězdná brána (Stargate) z roku 1994 zřejmě každý z vás zná. Snímek natočil režisér Rolanda Emmericha a pojednává o vědecké expedici, která objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení jej začala zkoumat armáda, leč uběhla dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson s tváří Jamese Spadera zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila ztvárněného Kurtem Russellem. Symbol umožňující návrat na Zem však na hvězdné bráně absentoval, tudíž se předpokládalo, že bude asi na místě určení. Expedice nutně potřebovala Jacksonovy znalosti, tudíž byl mladý vědec k riskantní výzkumné cestě tak trošku donucen. Nepraktický intelektuál se ocitl v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci Ra a nebezpečí číhá na každém kroku.

MGM

Nadstandardní Emmerichovo scífko slavilo v polovině devadesátých let úspěch a otevřelo megalomanskému režisérovi cestu k natočení kultovního Dne nezávislosti. Překvapivým tahákem celého filmu se stal Jaye Davidson, pro něhož to byla teprve druhá herecká zkušenost. V Hvězdné bráně si střihnul právě obávaného "božského" vládce Ra. Davidson na sebe upozornil hned při svém debutu v roce 1992, když se skvěle chopil role transsexuála ve výborně hodnoceném kriminálním dramatu Hra na pláč (The Crying Game). Vychvalovaný výkon jej dokonce vynesl až mezi nominované na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Prakticky přes noc se stal Davidson hvězdou a zájem o jeho osobu rostl raketovým tempem. Posléze se začal věnovat modelingu, když spolupracoval s těmi nejznámějšími a nejslavnějšími světovými návrháři, kterým vyhovoval jeho něžný ženský vzhled (v mládí byl kvůli němu ve škole šikanován). Zdálo se, že se v Hollywoodu rodí nová hvězda.

V roce 1994 pak dostal nabídku na roli zmíněného boha/vůdce Ra v Emmerichova Hvězdné bráně. Part přijal a podepsal předběžnou smlouvu. Bohužel, nedlouho poté se psychicky trošku sesypal, poněvadž nezvládal ztrátu soukromí a opakované dotazy ohledně své sexuální orientace. Z tohoto důvodu se rozhodl, že se ze smlouvy vyváže a na Hvězdnou bránu se vykašle. Kvůli možné soudní dohře, která by mohla po vypovězení předběžné smlouvy následovat, si místo toho řekl o milion dolarů, přičemž doufal, že producenti vycouvají sami. Vždyť to pro něho měl být teprve druhý celovečerní snímek, nepočítáme-li šedesátiminutový televizní film Jiggery Pokery. K jeho údivu však producenti souhlasili a Davidson byl "donucen" k participaci na projektu. Hollywoodští účetní si zcela správně spočítali, že účast tehdy hojně propírané hvězdičky snímku pomůže a onen milion dolarů se jim několikanásobně vrátí, v čemž měli samozřejmě pravdu. Natáčení si Davidson údajně dosti protrpěl, ale na výsledku to není vůbec znát. Inu, i takhle se dají v Hollywoodu vydělat solidní peníze.

Po dotočení Hvězdné brány se Davidson nejprve stáhnul do ústraní, filmovému průmyslu dal navždy sbohem a později se živil jako model.

Zdroje: Stack, Express, Scholar

Foto: MGM

Hvězdná brána

28.10.1994 | USA, Francie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 6

Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu Hvězdná brána: Představitel Ra dostal milion dolarů. Byla to jeho druhá a poslední role. | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest