Box Office: Přípravný květen končí

Box Office: Přípravný květen končí | Fandíme filmu
IFC Films
Zobrazit další 2 obrázky
Kina po celém světě pomaličku začínají otevírat, v červnu tak snad konečně z pokladen začneme dostávat nějaká zajímavá čísla.

Během května otevřelo kina několik zemí a začalo se připravovat na oficiální zpožděný start letní sezóny, který by měl nakopnout Nolanův Tenet v červenci. Červen bude ve znamení Itálie, Španělska, Polska a Nizozemí, kde by měly otevřít první kinosály. Velká Británie taky plánuje otevřít hlavní multiplexy, nezávislí kinaři ale vyhlížejí až září z důvodu strachu z neschopnosti zaručit dostatečně bezpečné podmínky. Ke konci měsíce se přidá i Francie. Dosavadní mezinárodní kasovní tržby jinak ale moc nestojí za zmínku. Z otevřených zemí vede Německo s 1,28 miliony dolary ze všech lokací. Nejúspěšnějšúím filmem tam byla italská komedie Naprostí cizinci. Korea je na druhém místě s 1,06 milionem dolarů. První dva nejlepší filmy jsou Escape from Pretoria s Danielem Radcliffem a re-release Největšího showmana. Dvojnásobek minulého víkendu přišel z Hong Kongu, kde všechny filmy utržily dohromady nějakých 960 000 dolarů. Vévodili japonské filmy Digimon Adventures: Last Evolution a Kizuna.    

Druhý největší kino řetězec na světě Cineworld, který operuje v deseti zemích světa (včetně ČR pod názvem Cinema City) oznámil, že se pokusí otevřít na všech deseti trzích v průběhu července. Korporace má zajištěné i finance v případě takové krize, která by nechala kina zavřená do konce roku a prozatím očekává bezpečné otevření kinosálů jak pro návštěvníky, tak zaměstnance. Téma bezpečnosti a strachu je při otevírání kin hodně slyšet. Zásadní problémy budou zajisté mít zejména země, kde koronavirus stále řádí nebo byl průběh nejtěžší. Spojené státy otevření urychlily, ale nezávislá kina nenavštěvuje o víkendu ani čtyřicítka lidí. Některá se snaží lákat křesťanskými filmy, ale ani to zásadní změnu nepřináší. 

Signature Entertainment
Daniel Radcliffe v Escape from Pretoria

Dilema prožívají i pořadatelé filmových festivalů. Ze staršího článku už víte, že vznikl online festival We Are One, kam zařadili některé filmy i pořadatelé z Karlových Varů. Další festivaly východní a střední Evropy přemýšlejí o podobném tahu, aby filmy dostaly alespoň k divákům či potenciálním distributorům a nenechaly je ležet v trezorech. Na internet by se rádi přesunuli pořadatelé Krakowského filmového festivalu, jenž se specializuje na dokumenty. New Horizons ve Wroclavi se odkládají na listopad a poběží vedle sesterského festivalu American Film Festival. Karlovarský filmový festival bude částečně putovní po městech ČR, částečně poběží sekce Eastern Promises na internetu. Online promítání se naopak bál řecký festival Thessaloniki. Nasazení nezávislých filmů na internet by mohlo prý ohrozit nezávislé filmaře, nakonec pořadatelé zajistili gentlemanskou dohodu, která dostane filmy na obrazovky a zároveň neohrozí mezinárodní distribuční práva.

Na závěr i tento víkend zmíníme horor The Wretched, který se mimo VOD hraje i v amerických drive-in kinech a utržil odsud už 621 000 dolarů. To není kdovíjaká tržba, ačkoli pro malého distributora IFC nepochybně vítaná a možná i rekordní. Jde především o to, že za současné krize byl film schopný dosáhnout na první příčku kasovního žebříčku po dobu 27 dnů. Od 80. let tu bylo jenom 15 filmů, které zvládly držet první pozici déle než 6 týdnů, tak uvidíme, jestli se The Wretched posadí mezi takové hity jako Rocky IV, Uprchlík, Avatar nebo Návrat do budoucnosti, který seděl na vrcholu rovných osm víkendů.

Zdroj: Forbes, Deadline, Variety

Galerie: 3

Box Office: Přípravný květen končí | Fandíme filmu Box Office: Přípravný květen končí | Fandíme filmu Box Office: Přípravný květen končí | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest