Na dva Oscary nominovaný režisér Mangold: Kina ubližují sama sobě

Na dva Oscary nominovaný režisér Mangold: Kina ubližují sama sobě | Fandíme filmu
Marvel/ 20th Century Studios
I před koronavirem kinům dlouhodobě klesala návštěvnost. Režisér Logana vidí konkrétní chyby u samotných provozovatelů.

Především v kontextu současné koronavirové pandemie, která byla ve velkém spojená i s uzavíráním kin, se do obecné diskuze stále více dostává otázka, zda už nejsou veřejné projekce a kinosály pomalu nepotřebným přežitkem a zda je v blízké budoucnosti ve velkém neporazí streamovací služby typu Netflixu. Trend přesouvání diváků do vlastních obýváků se dá sledovat již delší dobu, přičemž nedávná uzavírka kin pod vlivem epidemie k současnému modelu distribuce filmů přiložila zvětšovací sklo.

Nelze se tedy divit názoru mnohých, že by klasický kinozážitek mohl pomalu vymírat. Možná je to přehánění, možná není, debata každopádně proudí. A o svůj názor na úbytek diváků v sálech se nedávno podělil James Mangold, režisér snímků jako Logan nebo nedávného Le Mans ‘66. Ten z celé situace z velké části viní především přístup samotných kin.

Aktuální stav kinoprojekcí se v poslední době v mnoha případech podle něj stal tragicky špatným. Současná kina musí v dnešní době dokazovat, že umějí lidem nabídnout něco navíc oproti jejich obývákům. Pokud tak neučiní, tak se zabijí sama bez jakýchkoliv jiných proměnných

Mangold prohlásil, že jsou dnešní kina pustinami, která divákům dávají příšerný zážitek, a to ještě za pořádný příplatek, jen za to, aby mohli film vidět na velkém plátně. To bude podle něj třeba v budoucnu vyřešit. Nedomnívá se prý, že by byla kina mrtvá, a to proto, že nikde jinde než v kinech jednoduše není možné prožít stejný zážitek. Zlatá éra kin v devadesátých letech, kdy ve velkém prosperoval nezávislý film, a to i ve velkých městech, je však již dávno pryč.

K tomu režisér přidal k dobru konkrétní historku, kdy i v renomovaném kině v New Yorku, kde slavnostní projekci objednal přímo distributor (takže už není mnoho okolností, které by měly být prestižnější a lépe hlídané), zaměstnanci nechali na promítání 2D filmu 3D čočku, takže obraz vypadal opravdu nechutně. Tím pádem netřeba mít iluze o tom, jak se chovají kina někde u hypermarketu, kam chodí nenáročné rodiny na komerční animáky...

Co vy na to? Máte podobný názor? Také máte někdy pocit, že kina dělají všechno proto, aby vás utvrdila v pocitu, že na zákazníky totálně kašlou? Nebo ve většině případů býváte naprosto spokojení a vaše oblíbené kino si vás hýčká?

Zdroj: DiscussingFilm

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest