Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem

Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit další 4 obrázky
Spike Lee se vrací do Vietnamu a žádná velká legrace to asi nebude.

Netflix si pro nás připravil na tento rok celou řadu chuťovek a jednou z nich bude dle všeho i snímek Bratrstvo pěti (Da 5 Bloods). Tohle válečné drama natočil držitel ceny Akademie Spike Lee (Spojenec, Oldboy, BlacKkKlansman) a vypráví o osudech čtyř afroamerických válečných veteránů - Paula (Delroy Lindo), Otise (Clarke Peters), Eddieho (Norm Lewis) a Melvina (Isiah Whitlock Jr.), kteří se v doprovodu Paulova starostlivého syna (Jonathan Majors) vracejí po letech do Vietnamu. Při pátrání po ostatcích velitele čety je žene dál naděje, že najdou zakopaný poklad. Mezitím se ale musí poprat s vrtochy okolní přírody, lidských povah a s ohavnými následky vietnamské války, na něž i po letech narážejí. Dále hrají Chadwick Boseman (Black Panther), Jean Reno (Leon) a Paul Walter Hauser (Richard Jewell). Lee se na filmu podílel nejen jako režisér, ale také jako producent a (spolu)scenárista. Spolu s oscarovým tvůrcem sepsal scénář Kevin Willmott (BlacKkKlansman).

Lee k filmu řekl, že rozhodně nechce "urazit" jakýkoliv film o vietnamské válce, tedy možná vyjma Zelených baretů z roku 1968 s Johnem Waynem v hlavní roli. Vzhledem k roku vzniku si i diváci, kteří snímek neviděli, zřejmě domyslí, že šlo o nepovedenou a slaboduchou proválečnou propagandu. Lee má k tématu hodně blízko, respektive k problematice afroamerického patriotismu, který nikdy nebyl většinovou americkou společností doceněn. Ve školách se spíše neučí o odvaze a odhodlaní afroamerických jednotek, jež bojovaly za vlast, svobodu a vyšší ideály v řadě ozbrojených konfliktů minulosti (přitom často v situaci nerovné pozice ve společnosti). Jakým způsobem bude tuto zkušenost Lee ve filmu reflektovat, na to si musíme počkat do 12. června 2020, kdy si Bratrstvo pěti odbyde premiéru na Netflixu.

A jako bonus se podívejte na kraťas, v němž Lee zachycuje atmosféru New Yorku dnešních dní.

Zdroj: VanityFair

Foto: Netflix

Galerie: 5

Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu Bratrstvo pěti: Veteráni se v novince Spika Lee vracejí do Vietnamu za ukrytým zlatem | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest