Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl

Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl | Fandíme filmu
Miramax Films
Zobrazit další 3 obrázky
I po letech si Smith za svým rozhodnutím stojí a vysvětluje, jak k němu dospěl.

Režisér a scenárista Kevin Smith (Táta na plný úvazek, Poldové) se zapsal do srdcí filmových fanoušků zejména newjerseyskou trilogií Mladí muži za pultem (Clerks), Flákači a Hledám Amy. V devadesátých letech platil za talentovaného tvůrce se specifickým stylem humoru. Po úspěchu výše zmíněných snímků přistál Smithovi na stole scénář od mladíčků Matta Damona a Bena Afflecka nazvaný Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting). Výjimečné psychologické drama líčí osudy dvacetiletého matematického génia a zároveň hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzitě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů.

Vychvalovaný snímek patří mezi devadesátkové klenoty, když výborný scénář převedl na filmové plátno nakonec Gus Van Sant, šikovný tvůrce zodpovědný kupříkladu i za dramata Mé soukromé Idaho, Osudové setkání nebo Milk. Nicméně šanci režírovat nejprve dostal Smith. Proč tehdy vlastně projekt odmítl? "Pořád si nemyslím, že bych z látky dokázal natočit kvalitní film. A nic se na tom nemění ani po dvaadvaceti letech. Gus [Van Sant] přesně věděl, jak to chce natočit. (...) Když si film pustím teď, pořád mám husí kůži a scéna, v níž jde [Affleck] zaklepat na dveře [Damonova domu] mě vždy rozpláče. Neměl jsem tolik talentu, abych vytvořil něco takového. Dokonce asi ani teď nemám. (...) Vždycky jsem raději vyprávěl svoje příběhy."

I když Smith natočil solidní kousky, buďme rádi, že Dobrého Willa Huntinga odmítl, protože Van Sant odvedl exkluzivní práci (práce s postavami, tempo, gradace), za což si vysloužil nominaci na Oscara. A těžko soudit, jak by se Smith popasoval s osobitým přístupem Robina Williamse, který si v několika momentech krade film pro sebe (ten si za svůj výkon zlatého plešouna zaslouženě odnesl).

Zdroj: Variety

Foto: Miramax

Dobrý Will Hunting

02.12.1997 | USA, Kanada
Drama
Info o filmu

Galerie: 4

Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl | Fandíme filmu Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl | Fandíme filmu Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl | Fandíme filmu Dobrý Will Hunting: Oscarovou legendu mohl točit Kevin Smith, ale odmítl | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest