Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme.

Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme. | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Už od pondělí 11. května můžeme opět do kina. Tady je souhrn bezpečnostních opatření a aktuálně promítaných filmů.
  1. Kapitola č.1
  2. Budou diváci do kina chodit?
  3. Kapitola č.3

V rámci postupného rozvolňování bezpečnostních opatření zítra, 11. května, znovu mohou otevřít česká kina. Už v úterý 10. března začala zavírat první kina, následně se přidávala další, snižovala se kapacita a 14. 3. už byla všechna kina uzavřená vládním nařízením. Mezitím se objevily zajímavé pokusy s provozem autokin, nicméně běžná, kamenná kina lze znovu otevřít od zítřejšího dne.

Bezpečnostní podmínky v kinech

Provozovat kina lze pouze za specifických podmínek. Některé jsou stanovené úředně, pak jsou tu samoregulační doporučení Českého státního fondu kinematografie a nakonec bezpečnostní pravidla, která se rozhodnou implementovat sama jednotlivá kina. Jednoznačné je, že návštěvníci i personál musí nosit roušku, a že do sálů lze prodat maximálně 100 vstupenek, při dodržení pevně daných rozestupů mezi diváky. Nelze prodávat občerstvení a to minimálně do 25. května, kdy by podle současného plánu měly být zprovozněny vnitřní prostory restaurací.

Fond kinematografie dále doporučuje vstupenky nabízet především on-line, u pokladen pak dohlížet na dodržování rozestupů. Diváci od sebe musejí mít vzdálenost v sále minimálně 1,5 metru, s tím, že páry mohou sedět spolu, ale pak vždy musí následovat volná sedačka a každá druhá řada musí být volná úplně. Pořadatel má dohlížet na to, aby se lidé nekumulovali při východu ze sálů na chodbách. K tomu má krom vyškoleného personálu přispět zrušení sezení v předsálí. Ventilaci je doporučeno užívat tak, aby vyměňovala vnitřní vzduch za vzduch zvenčí. Personál má nosit rukavice, které pravidelně mění, pro návštěvníky mají být k dispozici dispenzory s dezinfekcí. Kina mají často dezinfikovat všechny omyvatelné a často dotýkané povrchy, doporučuje se ionizace vzduchu a dezinfekce s pomocí UV lamp. Je třeba dezinfikovat opakovaně používané 3D brýle, nedoporučuje se otevírat šatny, všude mají být informační tabule s bezpečnostními pokyny.

Kupříkladu řetězec Premiere Cinemas ještě například instaloval na pokladnách plexiskla a zakazuje konzumaci potravin, které by si diváci sami přinesli odjinud.

Jaké filmy budou od zítřka k vidění

Jakkoliv znovuotevření kinosálů může být pozitivní pro provozovatele a pro všechny fanoušky, kteří bez plátna nemohou být, nabídka filmů bude prozatím spíše taková symbolická. Nejlépe si vyberou asi sváteční diváci, kteří si dopřejí pár filmů do roka a zatím toho letos moc neviděli. V nabídce kin totiž aktuálně najdeme vyloženě staré filmy, pak ty, které vstupovaly do kin těsně před jejich březnovým uzavřením a konečně snímky, které sice jsou „nové“, ale během posledních dvou měsíců začaly být (legálně či ilegálně) dostupné on-line.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest