The Fifth Estate: První fotka z WikiLeaks

The Fifth Estate: První fotka z WikiLeaks | Fandíme filmu
Přinášíme první fotku Bendedicta Cumberbatche v roli Juliana Assange a hromadu podrobností o chystaném, velice aktuálním dramatu.

Julian Assange je kontroverzní osobnost, ale jeho příběh má nezpochybnitelně filmový potenciál, což vycítili i američtí producenti a rozhodli se o aktivistovi, hackerovi a především zakladateli stránky WikiLeaks natočit film, který ponese název The Fifth Estate.

Pro ty z vás, kteří shodou okolností na jméno Julian Assange nebo WikiLeaks nikdy nenarazili, se pokusím zkráceně naznačit, oč se jedná. WikiLeaks je mezinárodní, nezisková organizace uveřejňující tajné dokumenty světových vlád a nadnárodních korporací. Informace shromaždují pomocí zpráv od anonymních zdrojů a whistleblowerů. Tvůrci WikiLeaks využívají možnosti internetu k zachování anonymity sobě a především nevystopovatelnosti svých zdrojů. Mezi nejznámější kauzy patří především únik diplomatických depeší nazvaná Cablegate (odkazující na aféru Watergate, která byla velmi zajímavě zfilmována režisérem A. J. Pakulou ve snímku Všichni prezidentovi muži).

Sám Assange se stal brzy ústřední postavou spojovanou s WikiLeaks, která byla lidmi opěvována pro svoji informační transparentnost, na druhou stranu byla WikiLeaks, a záhy i Assange, pronásledována nejrůznějšími vládami, především pak tou americkou. O Assangeovi se kvůli odhalování citlivých a potenciálně životy ohrožujících informací začalo mluvit jako o člověkovi, který „má na svých rukou krev“ a došlo i na tvrzení, že by měl být odstraněn jakožto nepřítel Spojených států amerických.

The Fifth Estate bude režírovat Bill Condon, člověk zodpovědný za slušné životopisné drama Kinsey, muzikál Dreamgirls a v neposlední řadě také za poslední dvě části Twilight ságy. Obzvlášť pikantní je na The Fifth Estate herecké obsazení. Assange bude hrát Benedict Cumberbatch, který již několikrát prokázal, že je pro ztvárnění komplikovaných charakterů naprosto ideální volbou. Daniel Brühl se postará o roli Daniela Domscheita Berga, Assangeova bývalého přítele, který zastával do roku 2010 funkci mluvčího WikiLeaks. Oba přátelé se poté rozešli ve zlém a Berg byl z WikiLeaks vyhozen, načež si založil vlastní projekt OpenLeaks. Například Assange ve své "neautorizované autobiografii" Berga pomlouvá jako neschopného a chamtivého člověka a pro změnu Berg ve své vlastní knize Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website Assange popisuje jako člověka očarovaného mocí, který změnil fungování WikiLeaks ve svůj osobní prospěch.

Scenárista filmu Josh Singer (Fringe, West Wing) přiznal, že právě Bergova kniha posloužila jako jeden z hlavních materiálů k filmu. Jako druhý příklad uvedl knihu WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War On Secrecy od britských novinářů Davida Leigha a Luka Hardinga z deníku The Guardian, kteří s Assangem úzce spolupracovali. Byl to právě uznávaný The Guardian, který tvořil triádu mainstreamových novin (ještě s Der Spiegel a The New York Times), se kterými byl Assange ochotný spolupracovat.

Osobně si myslím, že se bude Condon snažit přistoupit k tématu podobně jako David Fincher k Marku Zuckerbergovi ve svém The Social Network. Už jen kvůli aktuálnímu a zajímavému tématu a Cumberbatchovi se film vyplatí sledovat i nadále. O dalších novinkách vás budeme včas informovat!

Zdroj fotky: EW

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu