Zlatý glóbus 2021: Filmové ceny kvůli koronaviru mění podmínky

Zlatý glóbus 2021: Filmové ceny kvůli koronaviru mění podmínky | Fandíme filmu
HFPA
O prestižní ocenění se vůbec poprvé budou moct ucházet i projekty, které nevyšly v kinech.

Pandemie onemocnění CVID-19 za poslední dobu stihla zastavit produkce a odložit premiéry desítek filmů, od těch nejmenších nezávislých snímků až po blockbustery největšího kalibru, z nichž se mnohým už letos pravděpodobně nepodaří dostat do kin. Místo toho proto studia v mnoha případech nejspíše využijí možnosti nasazení premiér do digitální distribuce, ať už za poplatek nebo na předplacené streamovací služby typu Netflixu. Takový způsob distribuce však až doteď mohl být doslova fatální pro snímky, které aspirují na filmová ocenění.

Alespoň u těch nejprestižnějších totiž pro zisk nominace musí film splnit podmínku, že se bude po určitou dobu promítat v kinech. Vzhledem k aktuálním komplikacím se ale dlouhou dobu očekávalo, že se toto pravidlo zruší a že nominaci budou alespoň letos moci získat i filmy, které se do kinodistribuce nedostanou. A nyní se tak skutečně stalo. První vlaštovkou jsou Zlaté glóby, které jsou obecně považovány za druhé nejprestižnější filmové ocenění na světě.

Nominaci na hlavní ceny (Nejlepší drama a Nejlepší komedie nebo muzikál) budou tedy v rámci nadcházejícího ročníku moct získat nejen projekty, které si odbyly premiéru v kinech, ale také ty, které pocházejí ze streamovací platformy, kabelové nebo klasické televize. Zároveň ale platí podmínka, že se filmy prokazatelně o distribuci v kinech musely alespoň pokusit (před krizí ji plánovaly). Očekává se pak, že budou s podobnými kroky již brzy následovat další ocenění včetně nejprestižnějších Oscarů.

Změny v systému nominací nedávno proběhly v rámci letošního udílení televizních cen Emmy, které by stále mělo proběhnout v září. Nově se však posunula časová hranice pro získání nominace. Doteď musely seriály ucházející se o ocenění vyjít do 11. 5., nově se však toto datum posunulo o necelý měsíc na 5. 6. Kromě toho pak letos z obav z šíření nákazy nebudou Emmy podporovat kampaně určené pro propagaci jednotlivých aspirantů na ceny. Tj. omezené budou nejrůznější veřejné projekce a podobné sešlosti určené pro členy Televizní akademie.

Zdroje: Deadline, The Television Academy

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest