Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet

Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu
Silk Films
Zobrazit dalších 7 obrázků
Kde si lze chválený kraťas režiséra Jana Vejnara pustit?

Vzhledem k tomu, co se momentálně děje (nejen) ve Spojených státech, bylo nevyhnutelné, že letošní ročník populárního festivalu South By Southwest (SXSW) bude zrušen, což se také dle očekávání stalo. Společnost SXSW byla založena v 1987 v Austinu v Texasu a je nejznámější pro své konference a festivaly, které oslavují konvergenci interaktivního, filmového a hudebního průmyslu. Tahle důležitá kulturní událost probíhá v Austinu každé jaro a letos byl festival naplánovan v rozmezí od 13. do 22. března. Každým rokem se na téhle oslavě kreativity představí řada hudebních talentů, nezávislých filmů a inovativních technologií. Ve filmové sekci krátkometrážních filmů měla mít letos zastoupení i Česká republika, jelikož se v texaském hlavním městě měl představit čtrnáctiminutový snímek Figurant, jenž vzniknul v česko-francouzské koprodukci. O režii a scénář se postaral Jan Vejnar a do hlavní role obsadil známého francouzského herce Denise Lavanta (Já a Kaminski, 3 dny v Quiberonu, Holy Motors).

Jak bylo řečeno, festival se letos nekoná, tudíž Figurant si výlet do Texasu bude muset odpustit. Tvůrce to musí bezesporu mrzet, protože participovat na takové akci musí být samo o sobě zážitkem. Nicméně nedá se svítit, není všem dnům konec a Vejnar se třeba dočká další pozvánky. Diváci ve Spojených státech i jinde po světě však o (alespoň improvizovanou) přehlídku krátkých filmů nepřijdou, neboť společnosti Mailchimp (marketingová platforma), Oscilloscope a SXSW ihned po zrušení festivalu rozjely iniciativu "Support the Shorts", která vyústila ve streamovací akci, v rámci níž máte možnost zhlédnout festivalové snímky skrze internet (zhruba 70 titulů). A v nabídce nechybí ani Vejnarův Figurant. Pustit si jej můžete ZDE. Zbytek filmů pak najdete ZDE. Tak neztrácejte čas a sledujte, dokud je Figurant online. Stojí za vidění. Ostatně nejprve se můžete podívat na trailer:

Figurant vypráví příběh námezdního dělníka, jenž přichází na ranní směnu v průmyslovém areálu na předměstí. Když odloží své osobní věci i svou vlastní identitu, je oblečen do vojenské uniformy a vyzbrojen. Jeho odhodlání nezaostávat za zkušenějšími je následně prověřeno sérií znepokojivých událostí.

Pražský rodák Jan Vejnar vystudoval Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku a během studií natočil kraťasy Automatic for the People (2010) a Videoterapie (2011). Úspěch si připsal i se znělkou kina Aero Godzilla, jež vyhrála v roce 2014 zlatého Louskáčka. Věnuje se i rozhlasové tvorbě (komediální hra Schůze garážového družstva z roku 2015). Krátkometrážní snímek Figurant představuje jeho hranou prvotinu.

Zdroj: Deadline

Foto: Silk Films

Galerie: 8

Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu Figurant: Český film místo prestižního festivalu dorazil na internet | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest