Hity festivalu Jeden svět jsou po zastavení akce dostupné online

Hity festivalu Jeden svět jsou po zastavení akce dostupné online | Fandíme filmu
Organizátoři Jednoho světě se nevzdávají a servírují divákům dokumentární nálož alespoň "online" formou. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Snímek Pro Samu nakonec bude na porstálu DAFilms.cz dostupný do prodlouženého termínu 23. 3.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět byl v letošním roce předčasně přerušen z důvody epidemie koronaviru. Organizátoři ovšem nenechali diváky úplně ve štychu a umožní jim zhlédnout své filmy online. Bude se tak dít ve spolupráci s online kinem DAFilms.cz, skrze nějž festival uvede vybrané filmy napříč festivalovými sekcemi, které měly naplánované projekce ve zbývajících dnech konání akce. Od čtvrtka 12. března do úterý 17. března mohou milovníci dokumentárních filmů sledovat dostupné snímky z pohodlí domova na webu dafilms.cz a jedensvet.cz. Jednotlivé filmy jsou dostupné k přehrání online za velice příjemnou cenu 59 Kč (takže když se před televizí sejde celá domácnost, je to pro jednoho člověka skutečně za hubičku). V pátek 13. března bude navíc exkluzivně uveden ve světové premiéře film Psí láska od Lindy Kallistové Jablonské. Ve svém dokumentu odhaluje život se psí smečkou Jany Henychové, jež se vydává na jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v pusté krajině Švédska. Film bude uveden exkluzivně online na DAFilms.cz pouze v pátek 13. března, kdy ho diváci budou moci zhlédnout od 19:00 do 3:00.

Odložení o několik měsíců přišlo v reakci na mimořádné opatření přijaté Bezpečnostní radou státu. Vedení festivalu Jeden svět se tedy rozhodlo přerušit právě probíhající festival. Zrušeno bylo takřka dvě stě projekcí, které se měly původně odehrát do soboty 14. března. „Mrzí nás, že se zbytek festivalu nemohl odehrát až do svého konce, nicméně jsme rádi, že nám tvůrci vyšli vstříc a nyní díky spolupráci s DAFilms můžeme divákům nabídnout zbývající filmy online. Pokusíme se divákům připravit co největší množství filmů, které budou pro tento typ distribuce dostupné,“ říká Ondřej Kamenický, ředitel festivalu Jeden svět.

Výkonná ředitelka DAFilms, Diana Tabakov, k tomu dodává: „Současné omezování kulturních aktivit je nepříjemné, jak pro pořadatele veřejných akcí, filmaře, tak pro samotné diváky. Jsme rádi, že i přes všechna tato omezení můžeme široké veřejnosti nabídnout aktuální filmy do pohodlí jejich domova, navíc z festivalu Jeden svět, jehož dramaturgie dlouhodobě reflektuje dění ve světě.“

Mezi doposud potvrzené filmy patří zahajovací snímek letošního festivalu Země medu, či na Oscara nominovaný dokument Pro Samu. Diváci se také mohou těšit na filmy, které se na festivalu nestihly promítnout. Patři k nim Nejšťastnější muž na zemi, časosběrný dokument Ninosca, německý snímek Pokrok v Údolí nevědomých či film Horečka, který si odbude mezinárodní premiéru.

Jak online kino funguje? Od čtvrtka 12. března budou postupně uváděny soutěžní snímky z různých sekcí ve speciálním programu „Jeden svět 2020 pokračuje…“ na streamovacím portálu DAFilms.cz či na stránkách jedensvet.cz (za stejných podmínek). Přehrání jednotlivých filmů online bude, jak bylo řečeno, dostupné za 59 Kč, případně k legálnímu stažení za 99 Kč. Většina filmů bude opatřena českými, případně anglickými titulky.

Seznam doposud potvrzených filmů a datum jejich uvedení online:

  • Psí láska – 13. března od 19:00 do 3:00
  • Pro Samu – 12. března
  • Země medu – 12. března
  • Nejšťastnější muž na zemi – 12. března
  • Ninosca – 12. března
  • Pokrok v Údolí nevědomých – 12. března
  • Horečka – 12. března
  • Dělníci ve slevě – 13. března
  • Za řekou Salwin – 13. března
  • Kazašský boj s hudbou — 13. března
  • Provinční městečko E — 13. března
  • Ostatky po odeyseji — 14. března
  • Naše malé Polsko — 14. března

Další filmy by měly postupně přibývat. Aktuální seznam dostupných filmů najdete na webových stránkách jedensvet.cz a dafilms.cz.

  • Aktualizovaný přehled dopadů koronaviru na filmový svět najdete zde

Zdroje: Tisková zpráva

Foto: JedenSvět

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest