Pět různých způsobů, jakými Hollywood zkusil vymazat lidstvo

Pět různých způsobů, jakými Hollywood zkusil vymazat lidstvo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Lidstvo se aktuálně potýká s neviditelným nepřítelem, proti kterému se bojuje především trpělivostí. Když se pozemšťany pokusí zlikvidovat filmaři, bývá to podstatně bláznivější.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Hollywood se vždy vyžíval v tématech, která sice člověka dokážou vyděsit, leč i tak jsou lákavým a atraktivním zbožím. Pocit vlastní nejistoty a smrtelnosti je bezpochyby skvělým nástrojem, s jehož pomocí dokáže zručný režisér vykouzlit zázraky. Tuplem to platí o posledních desetiletích, kdy se triková stránka stamilionových blockbusterů dostala do zcela jiné dimenze.

Pro leckoho může dost katastroficky působit současná situace, kdy svět trápí nedostatek zdravotního personálu či narůstající nezaměstnanost. Hollywood ale samozřejmě vždycky lidstvu věštil podstatně bombastičtější konce, které ve svojí smyšlené přehnanosti vlastně mohou oproti naší každodenní realitě působit jako vytoužený únik. Kam bychom unikat doporučili?

Ze široké palety zajímavých snímku jsme vybrali pět osvědčených, přičemž každý z nich k tématu konce lidstva přistupuje trošku jinak. Nutno podotknout, že zpravidla tvůrci nechají lidstvu kapinku naděje, což je docela pochopitelné, protože právě ta je nejspolehlivějším hybatelem vzdoru.
 

Přírodní katastrofa: Sunshine (2007)

Roland Emmerich je sice mistrem v pustošení matičky Země, ale sekci přírodních katastrof pro sebe získává britský režisér Danny Boyle a jeho dobrodružný sci-fi majstrštyk Sunshine. Je pravda, že se nejedná o nejčistší prototyp živelné pohromy, ale na druhou stranu sem vyhasínání Slunce určitě můžeme s klidem zařadit. Efektní podívaná s Chrisem Evansem, Cillianem Murphym či Michelle Yeoh patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co v rámci žánru v poslední době vzniklo. Hutná atmosféra, skvělý námět, excelentní hudba a bezchybné vedení hereckého ansámblu má za následek, že i celkem minimalisticky pojaté sci-fi se rázem mění v epickou a úchvatnou chuťovku! A na Zemi si mohou říci: "Budiž tma!"

 

Útok emzáků: Den nezávislosti (1996)

Roland Emmerich si zmínku prostě zaslouží. Den nezávislosti je typická popcornová zábava se vším všudy, v níž lidstvo bojuje o holé přežití proti náletu agresivních emzáků. Will Smith po Mizerech dokazuje, že jeho komerční potenciál je obrovský a s přehledem kraluje celému snímku. Není zas tolik příležitostí vidět ve filmu odpálení nukleární hlavice nad americkým územím. Inu, Roland nebyl nikdy troškař. Škoda prostoduchého scénáře a toporných herců ve vedlejších rolích, nicméně povedené akční sekvence a hláškující Smith dělají nakonec z tohoto velkorozpočtového béčka nesmírně zábavnou záležitost.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest