Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu

Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Jen čtyři ženy v historii dostaly Oscara za nejlepší hudbu, jen Hildur Guðnadóttir to dokázala v době, kdy se uděluje za hudební doprovod jen jeden Oscar ročně.

Letos se ve spojitosti s Oscary hodně mluvilo o tom, že mimo herecké kategorie je ženy příliš nedostávají. Možná uspějí v kategoriích masek či kostýmů, jinak ale často jen sledují úspěchy pánských kolegů.

A platí to i v hudební kategorii. Tady poprvé uspěla žena až v roce 1983, když Marilyn Bergman sdílela sošku za Yentl s Alane Bergmanem a Michelem Legrandem. V té době ještě existovaly dvě hudební kategorie. A dvě kategorie existovaly i v letech 1996 a 1997, kdy za nejlepší hudbu pro komedii či muzikál vyhrály ceny postupně Rachel Portman (Emma) a Anne Dudley (Donaha). Od té doby trvalo dalších dvacet tři let než žena v téhle kategorii zvítězila, a to i navzdory tomu, že ještě do roku 1999 stále existovaly dvě hudební kategorie. Po jejich sloučení do jedné byly nominovány už jen tři ženy a zvítězila teprve Hildur Guðnadóttir, skladatelka sugestivní hudby pro komiksového Jokera.

Během své děkovné řeči skladatelka mimo jiného projevila naději, že ženy budou dostávat víc příležitostí a jejich pohled (poslech) na hudbu bude víc slyšet. Později uvedla, že doufá, že si lidé zvláštního nepoměru mezi ženami a muži všimnou a konečně je trkne. O skládání hudby pro Jokera prozradila, že velkou část doprovodu složila ještě před tím, než se snímek začal natáčet, jen na základě scénáře. Její hudba pak zaznívala během natáčení a ovlivňovala výkon Joaquina Phoenixe a celkové vyznění snímku. Níže si můžete pustit celou Hilduřinu děkovnou řeč.

Zdroje: Variety, Akademie

Galerie: 5

Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu Joker: Skladatelka přepisuje historii a zásadně se podepsala na vyznění celého filmu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest