Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry

Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 13 obrázků
Spartakus je mrtev. Čest jeho památce.

Ve věku 103 let zemřel americký herec Kirk Douglas, představitel zlaté éry filmu, který mimo jiných ztvárnil Spartaka ve stejnojmenném historickém eposu režiséra Stanleyho Kubricka. Na filmovém plátně nejvíce zářil ve čtyřicátých a šedesátých letech, avšak radost filmovým fanouškům přinášel de facto šest dekád. Cestu k hollywoodským výšinám měl komplikovanou, jelikož vyrůstal v nuzných poměrech jako syn rusko-židovských negramotných přistěhovalců. Od malička mu byl vlastní tah na bránu, odhodlání uspět a snaha postarat se o své blízké. Tahle buldočí povaha mu pak dopomohla k úspěchu na stříbrném plátně.

Svůj herecký um a nepopiratelné charisma zužitkoval v desítkách rozmanitých rolí. První výrazný úspěch mu přineslo boxerské drama Šampion z roku 1949, za nějž bylo poprvé nominován na Oscara. V padesátých letech začal ztvárňovat psychologicky komplikovanější a náročnější hrdiny, kterým byl například nesympatický bulvární reportér Charles Tatum v dramatu Eso v rukávu nebo newyorský policejní inspektor James McLeod v krimi dramatu Detektivní příběh. Další oscarové nominace si připsal v letech 1952 za snímek Město iluzí a 1956 za životopisné drama Žízeň po životě. Akademie mu ovšem zlatého plešouna ani jednou nepřiřkla, tudíž se prestižního filmového ocenění dočkal až v roce 1995, kdy mu byla udělena soška za celoživotní dílo.

Pracovitost, zásadovost a rozhled projevoval nejen hereckými výkony, když se kupříkladu velice významně zasadil o ukončení tzv. černé listiny, jež prakticky znemožňovala tvůrcům podezřelým ze sympatizace s komunistickými a levicovými ideologiemi pracovat v Hollywoodu. Tímto způsobem třeba dopomohl k návratu spisovatele Daltona Trumba (zajímal se o něj Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti) do světa filmu, když trval na tom, že scénář ke Spartakovi vycházející z románu Howarda Fasta sepíše právě on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

Příspěvek sdílený Michael Douglas (@michaelkirkdouglas),

V sedmdesátých a osmdesátých letech jeho hvězda začala mírně upadat, ale pořád se řadil mezi oblíbené a obsazované herecké osobnosti. Mezi jeho potomky patří i slavný producent a herec Michael Douglas, který skon svého otce okomentoval slovy: "S nesmírným smutkem oznamujeme, že dnes nás ve věku 103 let opustil Kirk Douglas. Pro svět byl legendou, hercem zlaté éry filmu… Ale pro mě a mé bratry Joela a Petera byl prostě tátou."

Odpočívej v pokoji, Kirku.

Spartakus

06.10.1960 | USA
Akční, Drama, Historický
Info o filmu

Galerie: 14

Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu Zemřel Kirk Douglas, Spartakus a ikona zlaté hollywoodské éry | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest