Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio

Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Sice se říká, že lev je králem zvířat, ale i ten se musí mít na pozoru před nenasytnými žraloky. 

Kdy si slavný lev zařve naposled? To je otázka, která se dá položit v souvislosti se zvěstmi šířícími se kolem odprodeje ikonického společnosti MGM (Metro-Goldwin-Mayer). Domov sérií Rocky, Mad Max, RoboCop nebo James Bond (kterého ovšem “jen“ spoluvlastní), hledá údajně nového vlastníka a první diskuze už proběhly. Mezi nejzajímavější zájemce patří Netflix a Apple. Obě firmy neztrácejí ani sekundu, aby upevňovali své místo na trhu a pohlcení proslulého studia by tomu mohlo dopomoct.

MGM se v historii kromě úspěchů nevyhnulo ani vyhlášení bankrotu, který před deseti lety vedl k nevyhnutné reorganizaci společnosti. Tou dobou u tvorby filmů v MGM hodně spolupracovali s jinými produkčními společnostmi a pomohli si prodáním distribučních práv k víc jak čtyřem tisícům titulů studiu Sony Pictures Entertainment. Poté, podle lidí blízkých studiu, nechali svá aktiva pracovat a v současnosti sedí na desítce miliard dolarů. Za prvních devět měsíců roku 2019 dosáhli zisk jedné miliardy dolarů (za televizní a filmové licence a předplatné jejich prémiové kabelovky Epix) a je tedy pochopitelné, že v očích žraloků s video obsahem se jedná o lákavé sousto. Obohacení knihovny služby AppleTV+ by technologickému gigantovi jenom prospělo, protože jen s vlastní chudou (co do počtu) produkcí si dnes v ostré konkurenci nevystačí. Netflix by akvizicí studia MGM svou pozici znatelně upevnil.      

Dá se říct, že jestli k tomuto obchodu dojde, bude velké slučování ve filmovém průmyslu pokračovat. Jen za poslední tři roky došlo k několika velkým prodejům napříč mediálními platformami (televizní společnosti, sportovní nebo zpravodajské kanály, filmová studia…), přičemž zdaleka nejvíc rezonoval přechod studia FoxDisneymu. A právě u Disneyho se nabízí otázka, proč se neangažuje také. Generální ředitel Bob Iger se jednou nechal slyšet, že vlastnit franšízu Jamese Bonda by pro něj byla zajímavá možnost.

Prozatím se oficiálně žádná z dotčených stran k ničemu nevyjádřila, rokování můžou a budou probíhat dál a stejně tak může být vytvořen prostor i pro další zájemce. Všechno je prozatím v počátečních fázích, časem se ještě situace vyostří a to určitě přinese mnoho zajímavých informací. Budeme je sledovat a informovat vás.

Zdroje: LATimes, CNBC, ThePlaylist, Slashfilm

Galerie: 5

Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu Netflix a Apple mají zálusk na jedno tradiční hollywoodské studio | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest