Koronavirus v Číně zmrazil i filmový průmysl

Koronavirus v Číně zmrazil i filmový průmysl | Fandíme filmu
Warner Bros. Pictures
Zobrazit další 1 obrázek
Posunuté premiéry, zavřená kina, propady tržeb.

Nebezpečný koronavirus pomalu zaplavuje Čínu, když poslední čínskou provincií, kde nebyl výskyt nahlášen, zůstává Tibet. Výskyt onemocnění již byl navíc potvrzen i mimo Čínu. Nejenže se virus šíří v rámci Asie, ale hlášeny už jsou i případy ve Spojených státech, Francii, Austrálii či Rakousku. První podezření se objevila i v Česku (zatím s negativním výsledkem). Současně bylo oznámeno, že schopnost šíření nového koronaviru sílí, což do budoucna rozhodně není dobrá zpráva. Nakažených zřejmě bude ještě nějakou dobu přibývat a není zcela jasné, jak velké riziko spočívá v mutaci viru.

Nový typ koronaviru 2019-nCoV se objevil na konci loňského roku v Číně. Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Vir způsobuje komplikovaný zápal plic, jenž může vést i ke kolapsu a smrti pacienta. Vzhledem k tomu, že nejvíce zasažena byla Čína, odrazila se tato neočekávaná zdravotní krize i ve filmovém průmyslu, pro který Čína představuje druhý největší trh po USA.

Čínští distributoři a producenti se rozhodli zrušit premiéru několika potencionálních blockbusterů (například Leap, The Rescue nebo Detective Chinatown 3), které měly vtrhnout na plátna kin na čínský nový rok (25. ledna 2020 začal rok krysy). Úřady však varovaly, že není bezpečné sdružovat se a producenti zareagovali posunutím premiér. Odhaduje se, že jen v předprodeji bylo prodáno lístků v hodnotě 77 milionů dolarů. Prodejní platformy Taopiaopiao a Maoyan přislíbily, že lístky z předprodeje budou jejich držitelům refundovány. Situace představuje tvrdý direkt čínskému filmové průmyslu, neboť ztráty budou obrovské. Jedná se o absolutně klíčovou část sezóny a masivní ztrátu nebude možné v průběhu roku dohnat.

Jelikož se zdá, že intenzita šíření koronaviru roste, je pravděpodobné, že kina zůstanou zavřená i nadále. Ostatně i kdyby zůstala v některých provinciích otevřena, nemají moc co promítat. Navíc úřady doporučují provozovatelům, aby kina zavírali a neriskovali další vyhrocení situace, ač plošný zákaz nebyl čínskou vládou vydán. Samozřejmě se epidemie dotkne i hollywoodské produkce. V únoru se měly v Číně představit snímky Dolittle, Manželská historie a Malé ženy. V březnu se pak očekává bombastické uvedení předpokládaného megahitu Mulan. Posun premiér pak dle expertů bude znamenat, že výdělky budou nižší, než se předpokládalo, poněvadž velká část Číňanů si odložené filmy obstará nelegálně. Navíc to zahraniční filmy s uvedením v Číně nikdy neměly úplně jednoduché a počet vhodných termínů pro premiéry spolu s trvající krizovou situací klesá.

K bezprecedentnímu kroku přistoupila distribuční společnost Huanxi Media Group, která se rozhodla snímek Lost in Russia volně streamovat přes online video platformy (mělo dojít k uzavření dohody s mediálním konglomerátem, jenž vlastní řadu služeb a aplikací k šíření obsahu). Jen pro zajímavost, předchozí díly ze série, Lost in Thailand a Lost in Hong Kong, utržily v kinech 191 a 234 milionů dolarů. A to už opravdu nejsou drobné. Těžko soudit, jak se zdravotní situace bude dále vyvíjet, leč v tuto chvíli se bezpochyby nelepší, ba naopak. Zdraví by mělo být vždy na prvním místě a proto lze očekávat, že finanční propad bude narůstat.

Obrázky jsou ilustrační a pocházejí z filmu Nákaza (Contagion).

Zdroje: Deadline I, Deadline II, Variety I, Variety II

Galerie: 2

Koronavirus v Číně zmrazil i filmový průmysl | Fandíme filmu Koronavirus v Číně zmrazil i filmový průmysl | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest