Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay

Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 7 obrázků
Žádný "gay podtext" prý nemáme v jednom z nejhorších filmů o Batmanovi hledat.

Režisér Joel Schumacher má ve filmografii několik zajímavých a kvalitních zářezů. Natočil třeba snímky jako Hráči se smrtí, Volný pád, Čas zabíjet, 8MM nebo Telefonní budka. Až na drobné výjimky u něj platí, že čím menší rozpočet, tím lepší film. V roce 1995 poslal do kin akční fantasy komiksovku Batman navždy, v níž si netopýřího muže střihnul Val Kilmer. Maskovaný ochránce Gothamu si musel poradit hned se dvěma padouchy, neboť město terorizovali Hádánkář a Dvě tváře. Ale co je možná zásadnější, poprvé se jako Robin představil Chris O'Donnell. Už v tomhle případě si začali fanoušci Schumachera dobírat, že minimálně Robin je tutově gay.

Tyhle narážky pak nabraly na intenzitě po Schumacherově dalším netopýřím dobrodružství, jímž byl snímek Batman a Robin. Kilmera vystřídal George Clooney a střetnout se musel s Mr. Freezem a jedovatou Poison Ivy. A "gay šum" se rozjel na plné obrátky, což ostatně k superhrdinům obecně patří. Upnuté punčocháče, mnohdy laciné kostýmy, vyrýsované svaly, tajné schopnosti a identity... Prostě se to nabízí. Nicméně kolem filmu z roku 1997 se rozjela trošku vášnivější diskuze, když se jedná o typický příklad "gay-feeling" bijáku, který přirozeně není "gay" ani náhodou. Dokonce mezi fandy koluje teorie, že sám Schumacher, jenž sám homosexuálem je, úmyslně propašoval do filmu určité "gay" prvky, aby onen podtext patřičně zdůraznil (třeba Batmobil připomínající penis).

Samo o sobě se to zdá jako naprostý nesmysl, což v rozhovoru pro magazín Vulture potvrdil sám režisér. Naopak tvrdí, že kdyby on sám nebyl gay, tyhle řeči by se nikdy nevedly. Respektive si přisadil, neboť dle jeho soudu se tahle homosexuální linka táhne s Batmanem a Robinem už převelice dlouho. Ten dětinský vtip, že tihle dva jsou gayové žijící společně v temné jeskyni, je prý tisíckrát ohraná povídačka. Schumacher dodal, že nikdy nevnímal Batmana a Robina jako homosexuály. Jeden z důvodů, proč se o jeho filmu takhle mluvilo, bylo podle jeho názoru i obsazení Clooneyho, jenž je "milován gay komunitou" a ta pak ve filmu viděla to, co vidět chtěla. Na druhou stranu lituje, že pokračování, jež bylo údajně nejlevnější v rámci celé frančízy, vůbec natočil.

Zdroj: Vulture

Batman a Robin

12.06.1997 | USA, Velká Británie
Akční, Komedie, Sci-Fi, Krimi, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 8

Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu Batman a Robin: Režisér přísahá, že jeho hrdinové nejsou tajně gay | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest