Návštěva kina se počítá jako cvičení, říká nová studie

Návštěva kina se počítá jako cvičení, říká nová studie | Fandíme filmu
Vidět film v kině má podle výzkumu podobné účinky jako lehké kardio cvičení.

Takzvané kardio je označení pro některé specifické druhy cvičení, které mají mít různé pozitivní účinky pro člověka, třeba pomoci s hubnutím či zlepšit fyzičku. Typickými příklady je třeba běh či plavání. Podle výsledků nového šetření od vědců z výzkumné univerzity University College London se jako takové cvičení počítá i dívání se na film v kině. O detailech výzkumu informoval britský deník The Times.

Šetření podle jeho autorů dokazuje, že sledování filmu je ekvivalentem lehkého kardio cvičení. Důvodem je to, že při dívání se na určité scény (speciálně pak na ty emotivní) může dojít ke zvýšení srdečního tepu, sledování ale také zlepšuje zdraví mozku a schopnost se soustředit. Více než koukání na filmy doma je ale podle studie efektivnější jako forma cvičení jejich sledování v kině.

Důvodem není nutnost nejdříve vůbec dojít do místa, kde se film bude promítat (jak by člověka mohlo vcelku logicky napadnout), nýbrž prostředí samotného kinosálu. V něm nejsou diváci podle vědců tolik rozptylovaní a jsou schopní se více emociálně zainvestovat do filmu.

V praktické části studie se sledovalo 51 diváků, kteří šli do kina na loňského hraného Aladina. Každý z participantů na sobě měl při sledování senzory sledující tělesnou teplotu, srdeční tep a kožní reakci. Výsledkem bylo zjištění, že přibližně po dobu 45 minut měli diváci při koukání na film hodnotu srdečního tepu srovnatelnou s tou, která je běžná během svižné chůze. V nejintenzivnějších momentech filmu pak navíc měli sledovaní participanti synchronizovaný tep s kožní reakcí.

Úvodní fotografie je ilustrační.

Zdroj: The Times, foto: Unsplash/Andrew Tanglao

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest