Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917

Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917 | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Budou Star Wars IX prvním miliardovým neúspěchem pro Disneyho? A jak se dařilo Kristen Stewart pod vodou?

Stejně jako v letech 2002, 2013, 2014 a 2015, je prvním hitem nového roku velkorozpočtový válečný film, který ještě stihl v roce minulém limitované nasazení, aby se mohl ucházet o Oscary. Novinka Sama Mendese natočená tak, aby působila dojmem, že jde o jeden záběr, nese jméno 1917 a tento víkend debutovala v širokém nasazení s 36,5 milionu dolary. Tržba je to hodně podobná Black Hawk Down, Zero Dark Thirty nebo Lone Survivorovi. Na Nolanův Dunkirk s 50 mega to ale nestačilo a na Eastwoodova Amerického snipera s 90 miliony za čistý víkend už vůbec ne. Universal potřeboval konečně nějaký hit, protože od minulého léta žádný z filmů, mimo Queen & Slim, moc nenesl. Příští víkend navíc dorazí předražený Dolittle, který se zatím tváří jako velká kasovní pohroma, takže nesporný úspěch 1917 s aktuálními 60 mega globálně potěší. Film jako dělaný pro Oscary, který by mohl obsadit množství kategorií od hereckých až po ty technické. 

Warneři rozšířili právnické drama Obhájce nevinných do většiny amerických multiplexů, padlo z toho ale jenom 10 milionů. Studiu se v posledních dnech mnoho lidí vysmívá kvůli tomu, že se pokusí pro vytipování výdělečných námětu využít umělou inteligenci. Není se asi čemu divit, protože Warneři za minulý rok nasadili množství malých a kvalitních filmů, po kterých diváci neustále volají, ale nikdo na ně nechodil. Obhájce nevinných z toho ještě vychází dobře, protože na rozdíl od svých bratříčků a sestřiček je jeho debut alespoň nad 10 miliony a ne okolo 5 mega.

Paramount se vytasil s komedií Like a Boss o dvou kamarádkách v podání Tiffany Haddish a Rose Byrne bojující se Salmou Hayek, která se snaží odkoupit jejich malou firmičku. Debut taky 10 milionů, ale s výrazně horším kritickým i diváckým přijetím. Házely se dost zlé známky a není se čemu divit. Obsazení je parádní a za filmem stojí šikovní tvůrci, ve výsledku je to prý ale tupá a ubíjející podívaná.

Poslední novinka, která se zatraceně nechytla a s rozpočtem 60 mega bude mít co dělat, aby kdekoli ve světě splašila nějaké peníze, je hororové béčko Pod vodou s Kristen Stewart. Film odstartoval jen se 7 miliony dolary a už u Charlieho andílků jsme psali, že Kristen Stewart dávno není kasovním tahounem jakým bývala. Mezinárodně se utržilo dalších 7 milionů.

Star Wars: Vzestup Skywalkera utržily ve svém čtvrtém víkendu 15 milionů dolarů a ačkoli zdolají v nadcházejícím týdnu 1 miliardu, pořád se dá na takhle masivním filmu najít pár much. V prvé řadě má s 55% propadem třetí nejhorší sešup ve čtvrtém víkendu u filmu, který debutoval nad 100 milionů. Hůře na tom byli už jen Batman v Superman a Kniha džunglí. Zadruhé těch 15 milionů dolarů reprezentuje jenom 9 % tržeb z premiérového víkendu. I tady na tom byl hůř třeba Batman v Superman, který ve čtvrtém víkendu utržil 9 milionů, což bylo 5 % jeho 166milionového debutu. Pořád mluvíme o filmu, který utržil 478 milionů v USA a 989 mega globálně. Na posledních číslech ale zároveň lépe vidíme, že Disney tohle v rámci svých gigantických tržeb minulého roku prostě bude brát jako neúspěch. Vše opravdu zachránila jenom vánoční sezóna.

Jumanji: Další level je stále pro většinu diváku hlavním filmem mimo Star Wars a Ledové království. V pátém víkendu to dělá 14 milionů a 257 mega z Ameriky. S 660 mega celosvětově teď trojka vydělala konečně to, co se čekalo od druhého dílu série, který před dvěma lety nakonec ale předčil všechna očekávání. Malé ženy od studia Sony mají 7,6 milionu tento víkend a 74 mega z USA. Stovka teď hodně závisí na Oscarech a na tom, kolik publicity film dostane. Mezinárodně zatím utrženo dalších 20 milionů. Sony má v kinech ještě horor Nenávist, který spadl o 69 % a má s 3,5 milionu jenom osmnáctku ze Států. Mezinárodně se utržilo dalších 5 milionů

Aby toho neměl Dolittle příští týden už tak dost, Disney příští nasadí do kin upravenou verzi Ledového království 2, ke které si můžou diváci zpívat. Bylo to tak u jedničky a nesmí to chybět i u dvojky, která už vytáhla z amerických kin 459 milionů a globálně je na 1,37 miliardy, což animák činí 11. nejvýdělečnějším filmem všech dob. Neuvěřitelnou trvalkou je krimi komedie Na nože od Riana Johnsona, která už je na 265 milionech celosvětově, z toho 140 milionů je jenom z Ameriky. Tady Oscarové nominace už nejsou potřeba a studio Lionsgate by je spíše potřebovalo pro drama Bombshell, které zaostává za předpoklady s 28 miliony ze Spojených států a milionem ze světa.

Zdroj: Forbes

Galerie: 4

Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917 | Fandíme filmu Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917 | Fandíme filmu Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917 | Fandíme filmu Box Office: Prvním hitem roku 2020 je 1917 | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu