1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu

1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Jeden ze žhavých kandidátů na Oscara se pyšní tím, že je celý natočen v „jednom záběru”. Dosažení efektu však vyžadovalo plánování dlouho dopředu.

Nejnovější snímek režiséra Sama Mendese, válečné 1917, zatím slaví velké úspěchy. Odnáší si celkově skvělé recenze jak od kritiků, tak i od fanoušků, a hlavně také sklízí celou řadu cen. Hlavně se samozřejmě bavíme o jeho nedávném, nutno říct, že lehce překvapivém, vítězství na Zlatých glóbech v kategoriích Nejlepší drama a Nejlepší režie. Na celém filmu je vyzdvihováno mnoho věcí, žádná z recenzí a reakcí se však nemůže vyhnout asi nejimpozantnější části celého snímku, a to sice faktu, že je natočen a sestříhán tak, aby se zdálo, že divák sleduje jeden nepřerušovaný záběr. 1917 rozhodně není prvním počinem, který s tímto stylem přišel (v minulosti jich bylo hned několik, za zmínku stojí například pár let starý Birdman), i tak se však jedná o nevšední záležitost, o které se přirozeně hodně mluví.

V nedávném rozhovoru Sam Mendes přiblížil, kdy a proč se s nápadem vlastně přišlo. Prozradil, že se s ideou jednoho záběru pracovalo už od samotného začátku tvorby filmu, jednalo se o prvek, který se musel zapracovat už do samotného základu scénáře. Důvod, proč se tvůrci rozhodli tuto techniku použít, je vlastně docela jednoduchý - dokáže vtáhnout diváky mnohem více do děje. Díky absenci střihu diváka od postav nic neodděluje a tím pádem prožívá události filmu stejně jako ústřední hrdinové. Ve výsledku se tahle filosofie zřejmě opravdu vyplatila, právě kameře legendárního Rogera Deakinse je už teď hromadou novinářů předpovídán Oscar.

Jak se můžete dočíst ve starším článku, samotné natáčení bylo skutečně náročné, nevšední použití kamery totiž vyžadovalo obrovskou preciznost. Přesvědčit se o tom můžete i v zajímavém videu, které se detailně dívá na celý proces tvorby.

Snímek zasazený na bojiště první světové války vypráví o dvou mladých britských vojácích (George MacKay, Dean-Charles Chapman), kteří dostanou zdánlivě nesplnitelnou misi. Mají za úkol v nepředstavitelně krátkém čase přejít nepřátelské území a doručit zprávu, která má sílu zachránit život šestnácti stům mužům, mezi kterými je i bratr jednoho z hrdinů.

Dále hrají Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Richard Madden nebo Andrew Scott. Scénář spolu s Mendesem napsala Krysty Wilson-Cairns (Penny Dreadful). Datum české premiéry je stanoveno na 9. 1. 2020. Slovenská se koná 23 1. 2020.

Zdroj: Collider

Galerie: 10

1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu 1917: Režisér vysvětluje, proč prostě musel připravit film bez jediného střihu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest