Disney jako první studio v jednom roce utržil přes 10 miliard

Disney jako první studio v jednom roce utržil přes 10 miliard | Fandíme filmu
Disney
A to není jediný impozantní fakt. Disney má také na svědomí 8 z 10 největších letošních trháků.

Ke konci každého roku tradičně patří všemožné bilancování, přičemž jedním z nejomílanějších oblastí jsou každoročně i tržby získané z pokladen kin. A ani letošek není výjimkou, přináší navíc spoustu zajímavých a často také rekordních údajů. Jak jsme již nakousli v nedávném článku o celkových tržbách v amerických kinech, obzvláště vydařený rok si připsala především jedna americká filmová společnost, a to sice Disney. Teď však vyšla najevo konečná čísla, která ukazují, že letošku minimálně ve finančním hledisku skutečně kraloval gigant s myší v logu. A nutno říct, že s velkou parádou.

Disneymu se totiž podařilo něco, co ještě nikomu předtím - celosvětově utržit částku přesahující neuvěřitelných 10 miliard dolarů v jednom roce. Této hodnoty dokonce studio dosáhlo už na začátku prosince, za uplynulý měsíc se částka pochopitelně ještě značně navýšila (hlavně díky devátým Star Wars a druhému Ledovému království). Konkrétní číslo činí 13,15 miliard dolarů, pokud připočteme i tržby Foxu, který byl Disneym letos odkoupen. Bez jeho výdělků se pak bavíme o stále obrovských 11,1 miliardy. Tyto hodnoty odpovídají celému světu, pouze v Americe utržil Disney 4,32 miliardy.

A to není jediný impozantní údaj. Možná ještě zajímavější je pohled na žebříček deseti letošních nejvýdělečnějších filmů. Disney totiž stojí hned za osmi z nich, včetně toho nejvýdělečnějšího - Avengers: Endgame. Nastává otázka, zda počítat i Spider-Man: Far From Home, který sice vznikal pod dohledem Disneyho, výdělky z kin však putovaly z větší části společnosti Sony, které na postavu vlastní práva. I bez Spider-Mana se však jedná o skutečně obrovský podíl pro Disneyho.

Jak sami jistě uznáte, ať už Disneyho přístup k filmovému průmyslu schvalujete nebo ne, jedná se o opravdu působivé hodnoty, které se nejspíš nebudou v nejbližší budoucnosti jen tak opakovat. Nebo snad ano? Co si myslíte vy? Dokáže Disney nebo kdokoliv jiný zopakovat tento úspěch? Napište nám do komentářů.

Zdroj: Deadline, Box Office Mojo

Avengers: Endgame

03.05.2019 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest