Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů

Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Přes svátky filmy nabíraly diváky, jak v širokém, tak v limitovaném nasazení. Tedy kromě Cats...

Do klubu "stomilionových loserů" se tento víkend přidaly Star Wars: Vzestup Skywalkera. Je to ve skutečnosti hodně nóbl kategorie, která s trochu nadsázky oslavuje filmy, které debutovaly s tak vysokými tržbami, že rozdíl mezi jejich prvním a druhým víkendem je větší než sto milionů. Star Wars IX mají tento víkend 72 milionů při propadu 59 %, čímž ztratily 105 milionů. Mnozí z vás si ale vzpomenou, jaké haló udělal Poslední z Jediů, když tehdy před dvěma lety spadl o 67 % a ztratil 149 mega. Tohle je vlastně ještě dobrý sešup.

Film je pořád na 361 mega v Americe a 725 milionech globálně. I tento týden bylo dost složité najít odpověď na otázku, jak se filmu vlastně daří. Jestli je propad způsobený tím, že diváci chodili hlavně během prvních čtyř dnů, nebo tam naopak divácký zájem chybí a film není tak žhavé zboží. Zbývá už poslední týden před návratem do škol a prací, který ukáže, jak blízko se Vzestup Skywalkera vyšplhá v Americe k 620 milionům Posledního z Jediů. Jak jsme psali už minule, Star Wars IX budou první film, který naruší v pokladnách klasický vzorec Kdy první díl Star Wars vydělává nejvíc, druhý nejméně a třetí je někdy mezi. To je už teď jisté.

Hodně úspěšnou novinkou, která vlétla mezi svátky do kin, je druhotina Grety Gerwig - adaptace klasického románu Malé ženy, ve které si zahrály Saoirse Ronan, Emma Watson nebo Meryl Streep. Produkce Sony odstartovala s parádními 16,5 milionu a protože se hraje už od středy, má nějakých 29 milionů. Mohl by z toho být podobný malý hit jako onehdy Baby Driver, která taky pro studio Sony s malým rozpočtem prolamoval všechny předběžné odhady tržeb. Pokud film zafunguje i na oscarovou Akademii, je tu potenciál, že se na něj bude chodit až do února. Mezinárodně se zatím utržilo 6 milionů.

Blue Sky Studio, které kralovalo první dekádě nového tisíciletí s Dobou ledovou, má svoji největší slávu už za sebou. Teď  přichází první novinka od Ferdinanda z roku 2017 pod názvem Špióni v převleku a tenhle skutečně čistě špiónský animák docela upoutal diváckou pozornost a vysloužil si solidní přijetí. Za víkend to dělá 13 milionů a 22 mega společně s tržbami nastřádanými od sváteční středy. Globálně je film na 38 milionech a protože ho distribuuje Fox, jde technicky o další hezké peníze pro Disneyho

Uncut Gems s Adamem Sandlerem v dramatické roli vyrazily do širokého nasazení. Kritici film zbožňují, ale prý je tak intenzivní, že většině diváků nesedl. To nevadí, Děsivé dědictví se CinemaScore "D" (hodnocení které diváci dávají filmu na základě toho, jak moc dostali v kině to, co podle reklamní kampaně očekávali) také utržilo solidní peníze, tak proč by Uncut Gems nemohly úspěch zopakovat s "C+". Pro distributora A24 je 9,5 milionů za víkend parádní tržba a 18,8 mega, co se povedlo získat od sváteční středy, je pro malé studio jeho dosud historicky nejlepší pětidenní výtěžek.

V limitovaném nasazení se taky dařilo. Válečný velkofilm 1917 od Sama Mendese natočený tak, aby vypadal, že je na jeden záběr, měl zatím premiéru jenom v 11 kinech a ti, kteří ho zastihli, ho okamžitě hází na seznam nejlepších filmů roku. Do širokého nasazení jde film ale až v lednu, takže pro zbytek lidí asi půjde o jeden z nejlepších filmů roku 2020. Z 11 kin padlo 570 000 za víkend a něco málo přes 1 milion s tržbami od sváteční středy. 

Warneři potom vyzkoušeli nasadit ještě jedno klasické drama, ale jestli Just Mercy prolomí smůlu, kterou měli Stehlík, Dokonalá lež, Doktor Spánek nebo Richard Jewell, těžko říct. Advokátní kousek s Michaelem B. Jordanem, Brie Larson a Jamiem Foxxem dalo ze 4 kin 110 000, respektive 228 000 dolarů od středy. Do širokého nasazení jde film stejně jako 1917 až 10. ledna.

Jumanji: Další level jinak narostlo přes svátky o 33 % nahoru a utržilo ve svém třetím víkendu 35 milionů dolarů. Film má v USA 175 mega a na 400 milionů "dvojky" asi nedosáhne. Mohl by ale v pohodě zvládnout metu, která se tehdy dvojce předpovídala, tedy solidních 250 milionů. Globálně je film na 472 milionech. Čtyřka o vánocích 2021?

Ledové království 2 narostlo o 27 % a má v šestém víkendu 16 milionů. Obrovské peníze se utržily ve Skandinávských zemích, kde padaly rekordní premiéry. Globálně jsme tak na 1,218 miliardy, z toho 422 mega z Ameriky, 117 milionů z Číny a 87 milionů z Japonska. Vypadá to, že první díl by nakonec překonaný být přeci jen mohl. Kriminálka Na nože má po pěti víkendech promítání 110 milionů z Ameriky a 214 mega globálně. Muzikál Cats potom nezachránily ani opravené verze animačních chyb a propad 27 % možná zmírnili diváci, které zajímalo, jak tahle katastrofa vlastně vypadá. I tak 5 milionů za víkend, 18 milionů z Ameriky a 38 mega globálně nemůže absolutně zachránit muzikál s gigantickým stomilionovým rozpočtem. Věřím, že spousta herců čekala, že jim režisér Tom Hooper zajistí další oscarovou nominaci či dokonce výhru, jak tomu bylo u jeho předchozích tří filmů. Bohužel...

První víkend nového roku začneme s novým přírůstkem do hororové série Nenávist, jinak budou hlavně dojíždět filmy uvedené během prosince.

Zdroj: Forbes

Star Wars: Vzestup Skywalkera

20.12.2019 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 6

Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu Box Office: Vzestup Skywalkera v klubu stomilionových loserů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest