Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům

Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 12 obrázků
Pokud jste mrkli, tak jste možná LGBT moment Vzestupu Skywalkera propásli. Bez povšimnutí jej nechali dokonce i někteří cenzoři.

Příspěvek obsahuje minimální spoilery.

Reprezentace je v Hollywoodu velké téma. Řeší se reprezentace pohlaví, věkových skupin, etnických skupin a sexuálních orientací. Během propagace Star Wars: Vzestupu Skywalkera novináři z tvůrců a herců neustále tahali, jestli už se konečně dají dohromady Finn (John Boyega) a Poe (Oscar Isaac), které internet spojuje už od jejich první společné scény v Síla se probouzí. Novináři se vždy dočkali záporné odpovědi, avšak režisér J.J. Abrams přislíbil, že se diváci LGBT reprezentace ve filmu dočkají.

Nakonec skutečně můžeme v závěrečné scéně velké oslavy vidět krátký moment, během kterého se v rámci obecného veselí políbí dvě druhořadé ženské postavy. Moment na sebe rychle připoutal pozornost. Připomínky rozhořčených konzervativců asi není třeba příliš řešit, nicméně kritika se objevila i v liberálním táboře. Moment je opravdu tak krátký, že působí čistě jako Disneyho snaha o to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Studio nedovolí, aby gay postavy měly příliš velkou roli, protože by pak snímek v řadě zemí nebylo možné promítat a konzervativní diváci v USA by taky prskali. Zároveň se ale Disney snaží tvářit pokrokově a vyloudit si takovými malými momenty veřejné poplácávání po zádech.

V minulosti to možná procházelo (protože podobné okamžiky opravdu nebyly ve velkofilmech běžné), dnes už je Disneyho okatá snaha spíš terčem kritiky či posměchu. O tom, jak bezzubý celý polibek byl, ostatně vypovídá skutečnost, že film nebyl nijak sestříhaný v Rusku nebo Číně, na trzích, kde jsou cenzoři tradičně pánem. Proslýchá se, že byl moment přijatelný proto, že se políbily dvě ženy, nikoliv dva muži.

V Singapuru, Spojených arabských Emirátech a několika dalších blízkovýchodních zemích scéna byla dle dostupných informací buď zcela vystřižena, nebo alespoň zkrácena (o samotný polibek – zůstalo jen objetí). Nicméně to jsou trhy opravdu extrémně zpátečnické - na Blízkém východě se kupříkladu cenzuroval i heterosexuální polibek z Aquamana.

Marvel (součást Disneyho) konstantně tvrdí, že jeho chystaný velkofilm Eternals by měl mít LGBT reprezentaci opravdu silnou, tak uvidíme, zda to jsou opět jen promo řeči, anebo tentokrát skutečně dojde na akční velkofilm s otevřeně gay hrdiny. Pokud ano, tak budeme sledovat, jak si s tím páni cenzoři poradí.

Zdroje: Variety I, II, THR, Yahoo

Galerie: 13

Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu Star Wars IX: Slibovaná gay reprezentace byla tak nenápadná, že nevadila ani cenzorům | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest