Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby

Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Proč byly světové recenze takhle slabé? Jaké budou úvodní tržby? A přidáváme videorecenzi s dalším úhlem pohledu.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Do kin dorazily Star Wars: Vzestup Skywalkera a nedopadlo to slavně. U nás na webu si snímek vysloužil ještě relativně smířlivou známku, ale v zahraničí je to slabota. V tuhle chvíli má film na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes zaznamenaných 208 kritik, z toho jen 59% bylo označeno jako kladných. A to znamená jediné: Vzestup Skywalkera je prvním hraným snímkem série označeným jako „shnilý“ od slaboučké Epizody I – Skryté hrozby, což byl dosud jediný snímek série, který si na Rotten Tomatoes vysloužil menší množství kladných recenzí než 60%. Pokud bychom se podívali na průměrné známky, tak tam je to podobné. Vzestup Skywalkera má aktuálně průměrnou známku 6,21 z 10. Kdybychom se podívali ještě na druhý velký agregátor, Metacritic, tam je zatím 53 recenzí a průměrná známka 53 ze 100. (všechna čísla se budou ještě vyvíjet s tím, jak recenze budou přibývat, ale že by se Vzestup Skywalkera na Rotten Tomatoes vyšplhal nad 90%, jak je u Star Wars běžné, to už se nepovede).

Jak se snímek dostal tak nízko? Kritici se často shodují na tom, že jako blockbusterová jízda je film fajn a i v řadě jednotlivých scén je to poctivá zábava. Jakmile se ale začne blíže rozebírat výstavba děje, práce s postavami a vztáhnutí celého snímku k dosavadní minulosti, vidí velká část kritiků závažné problémy. A ty považují za důležitější, než je povrchní zábava. Vzestupu Skywalkera dále podráží nohy to, že podle většiny recenzentů je dva roky starý Poslední z Jediů vynikající film. Pokud ne z celé ságy nejlepší, tak rozhodně za mnoho let nejodvážnější a pro její další vývoj nejprospěšnější. A když pak máte v dalším pokračování překonávat takhle vysokou laťku, je to problém.

Dále si jasně řekněme, že režisér J.J. Abrams neměl snadnou výchozí pozici. Tentokrát měl na přípravy ještě méně času než na Epizodu VII. Neměl k ruce zkušeného scenáristu značky Lawrence Kasdana a napodruhé už by mu neprošla taktika The Force Awakens, která se snažila ozvěnou připomínat množství elementů z původní trilogie, aby ve dřímajících fanoušcích vykřesala nostalgii a jasně řekla, že Star Wars jsou zpět. Zásadním problémem bylo úmrtí Carrie Fisher (představitelka Leiy, která měla být pro film původně klíčová, nakonec je spíše v ústraní) a samozřejmě i mediálně nafouknutá bublina kolem Epizody VIII.

Další kapitola »

Galerie: 11

Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera je nejhůř hodnocený díl od Skryté hrozby | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest