Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka

Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 11 obrázků
Juraj Jakubisko natočil po letech pokračování asi vůbec nejoblíbenější slovenské pohádky. Pusťte si první upoutávku.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Příspěvek byl původně vydaný 12.12. 2019, u příležitosti Vánoc si jej připomínáme.

Už jsme si zvykli, že z Hollywoodu čas od času dostáváme zprávy o tom, že se ten či onen herec objeví posmrtně v dalším snímku. Někdy je třeba dokončit film, když herec zemře během natáčení (Oliver Reed během Gladiátora, Paul Walker během Rychle a zběsile 6), jindy se tvůrci rozhodnou, že danou postavu potřebují pro pokračování, i když její představitel zemřel (Philip Seymour Hoffman pro Hunger Games: Síla vzdoru – část 2., Peter Cushing pro Rogue One: Star Wars Story, Carrie Fisher pro Star Wars: Vzestup Skywalkera). V prostředí českém a slovenském to běžné není.

K oživení zesnulého herce nicméně dojde i v našich končinách. Konkrétně v pohádce Perinbaba a Dva svety, pokračování slovenské pohádky Perinbaba z 80. let. Původní snímek vznikl v československo-německo-italsko-rakouské koprodukci, a tak si titulární postavu Perinbaby zahrála italská herečka Giulietta Masina (manželka Federica Felliniho). Pohádka je obzvlášť na Slovensku zapsaná u řady diváků hodně pozitivně a režisér Juraj Jakubisko uvádí, že jej fanoušci po léta bombardovali dopisy, ve kterých žádali pokračování. To nakonec skutečně vzniklo, nicméně filmaři se museli vypořádat se zásadním problémem – Masina už v roce 1994 zemřela.

Pokud měla postava zůstat součástí příběhu a být uvedená v názvu, musela se znovu objevit. Tvůrci se rozhodli, že roli nepřeobsadí nebo se bez Giulietty neobejdou nějakým jiným způsobem. K jejímu návratu tak využili „nejnovější filmařské technologie a počítačovou grafiku“. Úplně stejným způsobem filmaři do filmu zasadili také postavu Zubaté, jejíž představitelka Valéria Kaplánová je také řadu let po smrti. Bližší podrobnosti o tom, jakým způsobem filmaři zesnulé herečky ve filmu přivedou k životu zatím nemáme, ale čerstvě byl vypuštěný první teaser trailer a nevypadá to, že by Perinbaba v ukázce byla kompletně digitální postava.

S velkou pravděpodobností tedy byla použita podobná technologie jako ve Star Wars: Vzestupu Skywalkera, kde generálka Leia může ve filmu navzdory smrti její představitelky Carrie Fisher vystupovat díky využití archivních záběrů a jejich trikové úpravě v postprodukci. Zatím nemáme informaci o tom, zda nějaké nové repliky pro film namluví slovenská herečka Eva Krížiková, která v původním filmu Perinbabě propůjčila svůj hlas. Nezdá se to však být příliš pravděpodobné, protože herečka už řadu let nepracuje a žije v ústraní v soukromém domě pro seniory.

Další kapitola »

Galerie: 12

Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu Perinbaba a dva světy: Po Star Wars se oživování zesnulých hereček dočkala i slovensko-česká pohádka | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest