Režisér Luc Besson čelí trestnímu stíhání

Režisér Luc Besson čelí trestnímu stíhání | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Jeden z nejznámějších francouzských režisérů může být odsouzen na podmínečné odnětí svobody.  

Luc Besson sice byl několika ženami v roce 2018 obviněn z obtěžování nebo znásilnění, nicméně aktuálně se o kauzy pod hlavičkou #MeToo nejedná. Dnes se filmař ohýbá pod zákony kvůli obvinění z nezákonného propuštění své asistentky po třech měsících prácovní neschopnosti ze zdravotních důvodů. Ona pracovní neschopnost měla být zapříčiněna chováním režiséra, který měl mít asistentku za služku. Obžaloba, označující režiséra za “tyranskou osobnost“, tvrdí, že žalobkyně byla v práci trvale utlačována a cítila se jako otrok. Byla jí prý zamítnutá dovolená, z čeho se dle svědka psychicky zhroutila. Dále měla být obtěžována SMS zprávami s požadavky, které se netýkaly práce, ale Bessonova soukromého, rodinného života a to třeba v noci, o víkendech nebo během jejího volna.

Nakonec se asistentka volna dočkala, ale to už měla být kvůli špatnému stavu vypsána lékařem. Podle publikovaných podrobností pak celkem čtyři doktoři, včetně jednoho na objednávku firmy EuropaCorp (Bessonova produkční společnost), museli přešetřit její pozdější neschopnost vrátit se zpět do práce. Po svém vyhazovu v lednu minulého roku zůstala na marodce ještě třináct dalších měsíců.

Oficiální důvod jejího propuštění byl uveden jako závažné pracovní pochybení. Zaměstnavatel její marodku považoval za falešnou, jako pokoutný způsob, jak si různě brát nadstandardní volno. Ze strany EuropaCorp se médiím dostalo oznámení, že žalobkyně už proti nim jeden soudní proces vedla. Tehdy to bylo nařknutí za propuštění z diskriminačních důvodů, což soud zamítnul s tím, že výpověď nenesla známky diskriminace. Aktuální spor označují za plný lží.

V případě, že žalobkyně se stížností uspěje, hrozí režisérovi podmínečné odnětí svobody na dobu do deseti měsíců a podle zodpovědného prokurátora i platba odškodného na úrovni do 80 000€. Filmařův právní zástupce to považuje za nepřiměřené. Obě strany se rozsudku dočkají 8. ledna 2020. 

Zdroje: Deadline, Variety

Galerie: 2

Režisér Luc Besson čelí trestnímu stíhání | Fandíme filmu Režisér Luc Besson čelí trestnímu stíhání | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest