Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003

Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Zajímalo vás někdy, jak by Jorah Mormont vypadal coby Nite Owl? Nyní se můžete mrknout.

Už od svého tištěného debutu v letech 1986 až 1987 byl hutný komiksový epos Watchmen považován za prakticky nezfilmovatelný. Nejenže jeho autor Alan Moore žánr barevných superhrdinských dobrodružství kompletně převrátil na hlavu a ukázal jeho drsnější a realističtější stránku, ale udělal to také způsobem, kterým vyždímal potenciál komiksového média do poslední kapky. Způsob, jímž jsou Watchmen vyprávěni, se prostě na plátno převádí nesmírně obtížně. Přesto se o to mnoho hollywoodských tvůrců léta pokoušelo, v roce 2009 film poprvé skutečně dostal do kin Zack Snyder a na HBO aktuálně běží stejnojmenný seriál, jenž na události komiksu přímo navazuje. Snaha Watchmeny adaptovat ale sahá mnohem dál. Na přelomu tisíciletí se o to pokoušel kupříkladu scenárista původní dvou X-Men filmů, David Hayter. Projekt se sice nikdy neodrazil od země, ale Hayter dokonce natočil pro svůj film i testovací scénu. Tu se nyní po letech rozhodl zveřejnit v její plné parádě.

Pro čtenáře komiksu se samozřejmě jedná o povědomou situaci. Rorschach se právě vloupal do dobu Daniela Dreiberga neboli Nite Owla a informuje ho, že jejich bývalý „parťák“ Komediant byl právě zavražděn. Casting je rozhodně zajímavý, jelikož oba dříve méně známí herci jsou v dnešní době docela populární. Dreiberga si tu střihl Iain Glen, známý především jako Jorah Mormont ze Hry o trůny, a oblíbeného drsňáka Rorschacha zase Ray Stevenson, který si střihl například Volstagga v Thorově trilogii. Oproti Snyderovu vysoce stylizovanému filmu se jedná o daleko přízemnější přístup k materiálu, musíme ovšem mít na paměti, že testovací scény se netočí za téměř žádné peníze a finální produkt by rozhodně vypadal jinak. Celá verze Hayterova scénáře kdysi kolovala internetem a zatímco Snyder se předlohy ve velké míře držel, Hayter se nebál mnohé pozměnit. V jeho adaptaci měla kupříkladu Laurie neboli Silk Spectre dostat od Dr. Manhattana schopnost vystřelovat z rukou energetické koule a Nite Owl na konci příběhu pomocí sovího „Batarangu“ zabil Ozymandia. Stejně jako Snyder se také rozhodl vystřihnout obří telepatickou oliheň a nahradil ji paprsky radiace, které Ozymandias vystřelil pomocí orbitálních stanic.

Torzo Hayterová scénáře o několik let později využil Alex Tse a vystavěl na něm scénář pro Zacka Snydera.

Zdroj: David Hayter, Gizmodo

Strážci - Watchmen

06.03.2009 | USA
Akční, Sci-Fi, Mysteriózní
Info o filmu

Galerie: 5

Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu Watchmen: Pusťte si ukázku z nikdy nedokončeného filmu z roku 2003 | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest