Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra

Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Původní režisér film Colin Trevorrow je dávno pryč, ale jeho jméno se přesto má nakonec objevit v titulcích. Jak je to možné?

S výjimkou natáčení Posledního z Jediů, to v zákulisí Lucasfilmu mezi studiem a tvůrčími silami od přechodu pod křídla Disneyho vře. Pro novodobé Star Wars filmy byli najímáni jak mladí talenti, tak prověření filmaři, prakticky všechny projekty si však prošly změnami, některé dokonce výměnou tvůrců. 

Takový osud neminul ani Epizodu IX. Tu měl točit Colin Trevorrow, režisér hitového Jurského světa, který až do roku 2017 psal a připravoval devátou a závěrečnou epizodu ságy. Oficiálně odešel pro tvůrčí neshody a brzy po jeho odchodu práci převzal veterán J.J. Abrams, jenž ságu oživil sedmou epizodou Síla se probouzí. Ten podle svých slov začal se scénářem úplně od nuly. Nová zpráva vnáší na veřejnost jisté pochyby o tom, zda něco z Trevorrowovy práce přeci jen nebylo využito.

Jeho jméno má být údajně stále uvedeno v titulcích společně s jeho scenáristickým partnerem Derekem Connollym. Konkrétně by měli být uvedení jako spoluautoři námětu ("story by"). Co to znamená?

I když se tedy Abrams nechal slyšet, že Vzestup Skywalkera přepisoval víceméně od základů, je možné, že alespoň nějaké z Trevorrowových původních nápadů se rozhodl nakonec zakomponovat. Daleko pravděpodobnější verzí ale je, že režisérovo jméno se do titulků dostane čistě z právně-účetních důvodů.

Kdo nakonec bude uvedený v titulcích je citlivé téma, o kterém se mezi studiem a tvůrci vedou složitá jednání a finální rozhodnutí může být až na arbitráži cechu scenáristů. Důležité je to pro to, aby byli tvůrci uznáni za svou práci (a s ohledem na tom například mohli shánět další zakázky), ale také jim to dává právní nárok na případných podílech ze zisku. Někdy jsou tak scenáristé filmovým studiem oceněni jménem v titulcích čistě díky tomu, že na projektu zkrátka a dobře pracovali dlouho (investovali do něj svůj čas a pomáhali jej posunout dál do budoucnosti). Kupříkladu u prvních Avengers je jako autor námětu uvedený Zak Penn, i když režisér a scenárista Joss Whedon jasně řekl, že z Pennovy práce nepoužil ani písmenko a Penn to potvrdil.

A jindy může arbitráž tvůrci přiřknout spoluautorství na základě toho, že se některé elementy v obou verzích scénáře do nějaké míry podobají (třeba proto, že obě verze vycházely ze stejného předchozího dílu, ze stejného dlouhodobého plánu, z práce stejných výtvarníků apod.).

Takže ano, nějaký minimální vliv Trevorrowa asi zcela vyloučit nelze, avšak Abrams řekl, že začínal od nuly a ten snad nemá potřebu přehánět. Takže pokud vás Colinova práce na Jurském světě či jeho dalších filmech nadchla, kvůli němu do kina nejspíš spěchat nemusíte.

Zdroj: Collider

Star Wars: Vzestup Skywalkera

20.12.2019 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 7

Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: I dlouho po vyhazovu film ocení původního režiséra | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest