Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav

Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
George Lucas si navzdory stížnostem diváků neodpustil další úpravu a Disney+ nejnovější verzi divákům nabízí. Zato v nejvyšší kvalitě.

Komunita fanoušků světa z předaleké galaxie se v dnešní době dovede shodnout na máločem a názory na novou trilogii od Disneyho se pohybují od naštvaných nadávek až po bezmeznou chválu. Ještě před začátkem aktuální éry Star Wars ale existovala jedna věc, kterou svorně odsuzovali snad úplně všichni. Roku 1997 totiž tvůrce celé ságy George Lucas vypustil do prodeje kopie filmů nesoucí název Special Editions, v nichž původní tři snímky v mnoha aspektech poupravil a „vylepšil“. Hodně změn týkajících se především nenápadné modernizace efektů někteří fandové ocenili, Lucas ale zašel mnohem dál. Filmy přestříhal, přidal nové záběry, odlišné zvuky a mnoho jiného, čímž podle mnohých v několika aspektech dramaticky změnil vyznění jednotlivých scén.

Jednou z nechvalně proslulých úprav je rozhovor Hana Sola (Harrison Ford) a námezdního lovce Greeda. V původní verzi Greedo Hanovi vyhrožuje a chystá se ho zastřelit, Han ale na smrt nečeká a nepřítele odpráskne přímo z pod stolu. Lucas ale podle svých slov nechtěl, aby Han vyzněl jako chladnokrevný vrah a proto v upravené verzi zajistil, aby Greedo zmáčkl spoušť jako první a minul. Fanoušci ovšem protestovali, že změna silně oslabuje Hanův charakterní vývoj z bezcitného pašeráka v hrdinu a dali to Lucasovi hlasitě vědět. V dalších verzích filmu režisér scénu tedy měnil znovu a znovu, až jsme se dostali do bodu, kdy téměř není jasné, kdo vlastě vystřelil první. S přechodem Lucasfilmu pod Disney ale diváci věděli, že si už Lucas alespoň nebude moci s filmem dále zahrávat, nejspíš se ale mýlili. Na nově spuštěnou streamovací službu Disney+ totiž čtvrtá epizoda Nová naděje dorazila s další změnou.

Střelba byla opět jemně upravena, nově navíc Greedo ještě před svou smrtí stihne říct neotitulkované mimozemské slovo. Proč ho vykřikuje? Co vlastně říká? To nikdo nedokáže pořádně zodpovědět. Scénu ale údajně přestříhal sám Lucas pro plánovanou obnovenou premiéru ve 3D, na níž pracoval před prodejem Lucasfilmu, na kterou nakonec nikdy nedošlo. Film ale v této verzi setrval a nejspíš už setrvá navždy. Situaci dokonce okomentoval i samotný představitel Greeda Paul Blake, který údajně Lucasovým změnám taktéž vůbec nerozumí a nemá ponětí, co jeho postava vlastně říká. V přiloženém videu omrkněte, jak se scéna vyvíjela napříč léty.

Vydání ságy na Disney+ obsahuje i další změny. Po několika letech absence se vrátila na začátek filmů fanfára studia 20th Century Fox. Pro mnoho fanoušků ke Star Wars neodmyslitelně patří, a teď, když Disney Fox vlastní, není problém tradiční úvod vrátit do původní podoby. A co je důležitější, filmy se dočkaly nového přepisu z filmového pásu do digitální podoby a vůbec poprvé jsou pro diváky dostupné ve formátu 4K HDR.

Zdroje: Star Wars Visual Comparisons, Empire

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

25.05.1977 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 5

Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu Star Wars před uvedením na Disney+ prodělaly další sérii úprav | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest