Pozvánka na 15. ročník Festivalu Francouzského Filmu

Pozvánka na 15. ročník Festivalu Francouzského Filmu | Fandíme filmu
Jaké zajímavé předpremiéry vás letos čekají na tradičním filmovém festivalu?

Festival Francouzského Filmu slaví 15. výročí a tentokrát představí ještě více předpremiér, než kdy dřív. Těšit se můžete zejména na drama Láska Michaela Hanekeho, které si z letošního festivalu v Cannes přivezlo Zlatou palmu, dále poctu významnému režisérovi francouzské nové vlny Alainu Resnaisovi (Loni v Marienbadu, Hirošima, má láska) anebo novinku enfant terrible francouzského neo-baroka Leose Caraxe jménem Holy Motors.

Tradičně se bude soutěžit o Cenu diváků, o níž se utkají filmy zvolené českými filmovými novináři, stejně tak se vrací oblíbený Večer krátkých filmů sestavený ze snímků mladých francouzských talentů uvedených na světových filmových festivalech. Letošní novinkou je pak prezentace studentských filmů v sekci FAMU v Cannes, čímž festival poděkuje za dlouholetou spolupráci právě s pražskou FAMU.

 

Které filmy uvidíte v předpremiéře, a rozhodně stojí za vaši návštěvu?

Láska (Amour) je nejnovější snímek režiséra Michaela Hanekeho (Bílá stuha, Utajený). Intimní drama o manželském páru, který se potýká s odvrácenou stránkou stárnutí, nese všechny známky Hanekeho rukopisu a bylo oceněno Zlatou palmou z Cannes; v hlavních rolích excelují Emmanuelle Riva (85) a Jean-Louis Trintignant (81). Film uvede v ČR v lednu 2013 distribuční společnost Artcam.

Oui, šéfe! (Comme un chef) je komedie z kulinářského prostředí, Jean Reno se předvede v roli slavného, nicméně vyhořelého šéfkuchaře, který změní život mladému kuchtíkovi bez peněz (Michaël Youn). Společnost 35MM uvede tento film na plátna českých kin 6. 12. 2012.

Co kdybychom žili společně (Et si on vivait tous ensemble?) režiséra Stéphena Robelina se pyšní skvělou hereckou sestavou Pierre Richard, Geraldine Chaplin či Jane Fonda (o mladších talentech nemluvě). Stárnoucí přátelé se vzepřou představě dožívání v domově důchodců a v sedmdesáti pěti letech se rozhodnou žít v komunitě. Film uvede do české distribuce 29. 11. 2012 společnost Cinemart.

Hašišbába (Paulette) staví na originální zápletce: Paulette je pekařka v důchodu, která si začne vydělávat na živobytí dealováním marihuany. V hlavní roli boduje slavná francouzská herečka Berdnadette Lafont. Společnost 35MM uvede tento film do českých kin v roce 2013.

Holy motors (Holy Motors) je snímek, kterým se slavný Leos Carax po třináctileté pauze vrací do světa filmu. V tomto díle, který měl podle mnoha názorů získat v Cannes Zlatou palmu, režisérův dvorní herec Denis Lavant ztvárnil tajuplného pana Oscara. Ten na sebe v průběhu jednoho dne bere nejrůznější identity dnešního zběsilého světa – Caraxem obdivované Paříže. Naše recenze až tak nadšená nebyla. Distributor v ČR: Aerofilms, premiéra 29. 11. 2012.

Kuře na švestkách (Poulet aux prunes) je snímek podle stejnojmenného komiksu od autorky Persepolis (vyšel i v ČR). Tentokrát se jedná o hraný film, který diváky zavede do Teheránu v roce 1958 a vypráví pohádkový příběh úžasné lásky. Artcam premiéru plánuje na 29. 11. 2012.

Ministr (L’Excercice de l’Etat) je Césary oceněné drama Pierra Schoellera z prostředí vysoké francouzské politiky. Film získal v Cannes cenu FIPRESCI. Distributorem v ČR je společnost Film Europe, která Ministra do českých kin uvede 29. 11. 2012.

Paříž-Manhattan (Paris-Manhattan) vypráví příběh mladé a stále svobodné lékárnice, která obdivuje tvorbu Woodyho Allena s Alicí Taglioni a hercem a populárním zpěvákem Patrickem Bruelem v hlavních rolích. Do českých kin vstoupí v roce 2013 díky společnosti Film Europe.

Proti větru (Des vents contraires) ukazuje rodinné drama o náhlém zmizení manželky a matky dvou dětí a nových nečekaných začátcích, ve kterém se před kamerou sešli herci Benoît Magimel a Audrey Tautou. Distribuční společnost D-Cinema naplánovala premiéru na 29. 11. 2012.

Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais) je snímek založený na skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta François Mitterranda. Distributorem v ČR je společnost Film Europe, která premiéru plánuje na rok 2013.

Sekce Filmové hity se ohlédne za nejlepšími distribučními tituly roku 2012. Diváci se mohou těšit na filmy Nedotknutelní, Něžnost, The Artist, Podivuhodná cesta, Obchod pro sebevrahy a mnohé další lahůdky francouzské filmové tvorby za poslední rok.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Nezapomeňte si ale včas rezervovat lístky, minulý ročník přilákal 18 000 diváků a nezřídka bývá vyprodáno. Vstupné je pouze 90 Kč a to ve všech šesti partnerských kinech (Praha: Kino 35 Francouzského institutu, Světozor, Lucerna, CineStar Anděl. Brno: Art. České Budějovice: Kotva).

Veškeré další podrobnosti najdete na oficiálních stránkách festivalu www.festivalff.cz.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu