Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky

Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Začíná válka o filmová práva? A bude se Terminátor opět restartovat?

Práva na slavné hollywoodské značky by se mohla vrátit jejich původním majitelům. Většinou se tak jedná o scenáristy, kteří dané postavy vymysleli a kteří své dílo prodali některé z produkčních společností. Gale Anne Hurd, která napsala společně s Jamesem Cameronem scénář k prvnímu Terminátorovi v roce 1984, chce nyní vymáhat práva na značku od společnosti Skydance Media, jež práva na Terminátora v současnosti drží. Pokud by se jí to podařilo, mohla by být produkce dalších terminátorských filmů pozastavena. Paramount, který vydá zatím poslední film ze série, Terminátor: Temný osud, by tak mohl přijít o plánovanou trilogii.

Jak je to ale možné? V sedmdesátých letech schválil Kongres Spojených států amerických právo, které umožňuje originálním majitelům a tvůrcům značek nárokovat si prodaná práva po pětatřiceti letech zpět do svého vlastnictví. Do dneška tohoto práva využívali především muzikanti, nikoliv scenáristé. Situace se mění a počet oficiálních upozornění na ukončení vlastnictví roste. Především se jedná o slavné hollywoodské značky, které odstartovaly v osmdesátých letech jako již zmíněný Terminátor, Burtonův Beetlejuice, Noční můra v Elm Street, nebo Smrtonosná past. Velká hollywoodská studia by tak přišla o možnost dojit značky do posledního centu bez možnosti tvorby sequelů a prequelů.

„Protože autor má povinnost poslat vlastníkovi upozornění na ukončení vlastnictví s dvouletým předstihem, studio má tak dva roky na poslední využití značky, než ji ztratí,“ řekl právník zaměřující se na zábavní průmysl Larry Zerner. „I kdyby Paramount připravil remake, v momentu, kdy vejde ukončení v platnost, by mohlo studio naprosto ztratit kontrolu nebo by začali platit vysoké poplatky.“

Celá záležitost musí jít samozřejmě přes soudy, ovšem pokud jsou dodrženy všechny podmínky (především tedy uplynutí 35ti let), je v právu autor značky. Už minulý rok soudce oklepl platnost upozornění na ukončení vlastnictví poslané scenáristou Victorem Millerem, který vytvořil Pátek třináctého. Značka se tak vrátí do jeho rukou a možná on způsobil vlnu uvědomění mezi tvůrci, kteří se návratu slavných značek nyní budou domáhat. 

U Terminátora to ale nemusí být tak jednoduché. Hurd na scénáři spolupracovala s Cameronem, který se k sérii nyní vrátil jako producent. Studio Skydance se k situaci vyjádřilo následovně: "Skydance má dohodu s Jimem Cameronem a drží práva na Terminátora v dohledné době." 

Ještě je brzy na vytváření nějakých závěrů, ale výhledově by tohle právo mohlo Hollywoodu prospět. Již nyní se potýkáme se situací, kdy vzniká málo originální filmů a studia se snaží těžit ze zajetých značek. Výsledky jsou mnohdy spíše nelichotivé.

Na závěr trailer k blížícímu se Terminátorivi: Temný osud, který bude ingnorovat všechna pokračování od trojky a volně naváže na Den zúčtování:

Zdroj: The Hollywood Reporter

Galerie: 7

Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu Terminátor a další známé značky můžou po vypršení práv hromadně měnit vlastníky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest