Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením

Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Šéf Disneyho se ve svých pamětech rozpovídal o potížích v zákulisí Marvelu.

Možná jste o tom slyšeli. V roce 2015 studio Disney, vlastník Marvelu, změnilo strukturu společnosti, takže filmové studio přestalo být zodpovědné do té doby nadřazenému Marvel Entertainment, ale nově spadalo přímo pod filmové oddělené konglomerátu Disney. Tehdy se proslýchalo, že za to mohly sporty Kevina Feigeho, šéfa Marvel Studios, a Ikea Perlmuttera, šéfa Marvel Entertainment. Teď se o celé situaci podrobně rozpovídal ve svých čerstvě vydaných pamětech Bob Iger, vrchní ředitel celé organizace Disney.

Iger v pamětech píše, že Perlmutter a jeho lidé měli obavy z Black Panthera a Captain Marvel. Neustále trvali na tom, že černošské a ženské postavy nemají u mezinárodního publika úspěch a nechtěli schválit natáčení jejich chystaných filmů. Šéf Disneyho uvádí, že se do celé záležitosti vložil, protože staré předsudky jsou staré předsudky a nejde se jimi řídit nadosmrti. Z Black Panthera i Captain Marvel cítil potenciál, a tak zavolal Perlmutterovi a nařídil mu, aby přestal Feigeho blokovat.

Tím to ale neskončilo. Vztah mezi Feigem a vedením Marvel Entertainment byl tak napjatý, že Kevin hodlal firmu zcela opustit. To ale nechtěl Iger dopustit, protože Feigeho považuje za jednoho z nejschopnějších producentů celého filmového průmyslu. Proto zasáhl a v květnu 2015 vydělil filmové Marvel Studios ze společnosti Marvel Entertainment a zařadil jej do filmové struktury Walt Disney Studios – tedy do Disneyho filmového oddělení, které vede Alan Horn. Perlmutter nemohl nadále Marvel Studios ovlivňovat, Feige zůstal a ještě se mohl opřít o Hornovu podporu a zkušenosti.

A čas potvrdil, že z Igerova hlediska šlo o dobré rozhodnutí. Zatímco o jiných šéfech filmových studií čas od času slyšíte něco nepěkného, o Feigem nikdo z branže neřekne křivého slůvka a jeho úspěchy mluví za vše. Po ukončení Perlmutterova dohledu Marvel Studios nadále točily hity (Avengers: Endgame jsou prvním filmem v žebříčku filmových tržeb), ale také už nenatočily ani jeden film, kterému by skóre na Rotten Tomatoes kleslo pod 75%. A pokud se budeme bavit o Black Pantherovi a Captain Marvel, pak jde o 5. a 9. nejúspěšnějších Marvel film, které v kinech utržily dohromady přes 2,5 miliardy dolarů. Black Panther je dokonce nejúspěšnější sólový film, jaký kdy Marvel točil.

Feige začínal v Hollywoodu jako asistent producentky Lauren Shuler Donner, manželky Richarda Donnera, režiséra klasického Supermana. Od ní se učil řemeslo a dostal příležitost jako jeden z producentů pracovat na prvních X-Menech, kteří pomáhali měnit pohled veřejnosti na komiksové filmy. Následně se Kevin ve větší či menší roli podílel na 13 dalších filmech s marvelovskou tematikou. K těm se dostal už jako zaměstnanec Marvel Studios, do kterých Feigeho přijal tehdejší šéf Avi Arad. Je třeba podotknout, že ve svých počátcích Marvel Studios pouze spolupracovaly na filmech ostatních studií, vlastní produkci neměly. Tu odstartovaly teprve v roce 2004. I Arad se tenkrát před lety dostal do sporů s Perlmutterem a v roce 2007 společnost opustil. Šéfem filmové produkce a posléze ředitelem Marvel Studios se stal právě Feige. Na prvních filmech ještě spolupracoval s Aradem a do rozluky v roce 2015 se musel zpovídal Perlmutterovi a jeho nechvalně proslulé „kreativní komisi“. Od té doby je však svrchovaným vládcem Marvel Cinematic Universe a prvním filmovým producentem, který připravil komiksový film nominovaný na Oscara v hlavní kategorii. Věřme, že další úspěchy bude slavit ke spokojenosti fanoušků Marvelu i nadále.

Zdroje: The Ride of a Lifetime I, II, III

Galerie: 4

Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením | Fandíme filmu Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením | Fandíme filmu Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením | Fandíme filmu Kevin Feige, strůjce úspěchu Marvelu, málem studio opustil kvůli sporům s vedením | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest