Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty

Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Svérázná komedie režiséra třetího Thora o nacistech a imaginárním Hitlerovi je podle všeho příjemná a zábavná podívaná, avšak s pár kazy na kráse.

Stejně jako detektivní novinka režiséra Riana Johnsona s názvem Na nože, si odbyla premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu protiválečná satira Jojo Rabbit od Taiky Waititiho. Podle trailerů to vypadá, že nás čeká nevšední zážitek a to potvrzují i některé první recenze, které hovoří o podívané plného humoru. Zároveň snímek v žádoucích momentech dovede zůstat vážný a dostatek prostoru byl věnován emocím.

Ve filmu nejde jenom o potupení nacistů (i když je to prý vždy zábavné), ale o to, proč jsou láska a přátelství tak důležité. Waititi nemá zájem ukázat, proč je nenávist přitažlivá, chce ukázat, proč bude vždy hloupá, zvlášť ve srovnání s pozitiními částmi našich osobností. Téma z filmu prosakuje nejen díky Waititiho příběhu, ale i díky mladým talentovaným hercům. Na jejich postavách závisí celý film, jenž si dal za cíl zesměšnit škodlivé ideologie a vyzdvihnout pozitivní hodnoty.  

Na druhé straně se objevuje kritika, že se film snaží předstírat, že je odvážný, ale vlastně je docela neškodný. Je to prý konvenční snímek, který se neustále poplácává po zádech za to, jak je „odvážný“, a přitom v žádném ohledu nejde skutečně s kůží na trh a není v něm vůbec nic, co by diváky mohlo nějak vyvést z klidu, provokovat je nebo rozpoutat diskusi. Také zaznívá, že se Jojo Rabbit odmítá zabývat skutečnou hrůzou nacismu a Waititi vynakládá vědomé úsilí, aby ty nejškaredější elementy příběhu zakryl.

Níže si můžete přehrát krátký rozhovor s režisérem z Toronta.

Jojo Rabbit pojednává o mladém chlapci (Roman Griffin Davis), který je během druhé světové války vychovávaný pouze svojí matkou (Scarlett Johansson). V Hitlerjugend mu vymývají mozek propagandou a vychovávají z něj hrdého nacionalistu. Po tom, co jej vážně zraní v táboře Hitlerjugend granát, zjišťuje, že jeho matka skrývá doma patnáctiletou Židovku (Thomasin McKenzie). Postupně ke svému překvapení objevuje, že je dívka úplně normální člověk a ne jakési mystické stvoření, jak mu to vtloukala do hlavy propaganda. Jeho přesvědčení prochází zásadní zkouškou a ve zmateném světě, ve kterém jen těžko hledá své místo, je mu nejbližším důvěrníkem imaginární přítel Adolf (Taika Waititi), který je jakousi hloupou, okouzlující a naivní verzí Vůdce, kterou si chlapec ve svojí hlavě smíchal z propagandistických plakátů a vzpomínek na vlastního otce. Dále hrají Rebel Wilson, Alfie Allen a Sam Rockwell. Režíruje a scénář napsal Taika Waititi. České a slovenské datum premiéry je stanovené na 23. 1. 2020.

Zdroje: Collider, Independent

Galerie: 9

Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu Jojo Rabbit podle prvních recenzí zesměšňuje škodlivé ideologie a vyzdvihuje pozitivní hodnoty | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu