Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase

Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Režisér Todd Phillips poděkoval především Joaquinu Phoenixovi. České Nabarvené ptáče si vedlo mezi festivalovými kritiky ze všech soutěžních filmů nejhůř.

Momentálně probíhá tzv. „podzimní filmová festivalová sezóna“, tj. probíhají prestižní filmové festivaly v Benátkách, Telluride a čeká nás New York a Toronto. Benátky dnes skončily a my známe vítěze.

Zlatého lva, hlavní cenu festivalu, si odnesl komiksový snímek Joker od režiséra Todda Phillipse. Samotnou cenu spolu převzali režisér a představitel titulní role Joaquin Phoenix. Režisér poděkoval mimo jiné právě Joaquinovi, bez nějž by snímek nemohl vzniknout. Na tiskové konferenci režisér prozradil, že na filmu opravdu tvrdě pracovali a během příprav bojovali se značným odporem studia. Je vděčný, že v Benátkách snímek přijali pozitivně a doufá, že v USA to dopadne podobně dobře. Již první recenze napovídaly, že se Joker povedl a v průměrném hodnocení filmových kritiků v Benátkách se film umístil na druhém místě, výhra Zlatého lva je ale i tak nečekaná senzace. Jedná se o předzvěst éry respektovaných komiksových filmů?

Kritici nejlépe hodnotili drama J'accuse (An Officer and a Spy) od režiséra Romana Polanského, které si z Benátek odneslo druhou hlavní cenu, Velikou cenu poroty. Nejhůře hodnoceným snímkem mezi novináři je české Nabarvené ptáče (koukněte na tabulku v galerii), ale ani to neodešlo z festivalu s prázdnou - dostalo cenu UNICEF. A tím ocenění pro český film neskončily. Cena za nejlepší restaurovaný film putuje do České republiky. Vítězný snímek Extase režiséra Gustava Machatého vděčí za svou výhru výborné práci Národního filmového archivu. (Připomínáme, že Gal Gadot připravuje životopisný portrét Hedy Lamarr, představitelky hlavní role v Extasi).

Přehled dalších vítězů:

Stříbrný lev za nejlepší režii: Roy Andersson, About Endlessness.

Volpi Cup za nejlepší herečku: Ariane Ascaride, Gloria Mundi

Volpi Cup za nejlepšího herce: Luca Marinelli, Martin Eden

Nejlepší scénář: Yonfan, No. 7 Cherry Lane

Speciální cena poroty: Franco Maresco, The Mafia Is No Longer What It Used to Be

Cena Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce: Toby Wallace, Babyteeth

V galerii naleznete fotografie z udílení cen.

Zdroje: Awards Watch, Festival Benátky, Deadline,

Galerie: 8

Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu Joker vyhrál hlavní cenu festivalu v Benátkách. Oceněná též československá Extase | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu