Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení

Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Jakým způsobem se na tvorbě filmu podílel autor předlohy Stephen King a jaký vztah má režisér Mike Flanagan k Osvícení od Stanleyho Kubricka? 

Snímek Doktor Spánek (Doctor Sleep) vychází ze stejnojmenného románu Stephena Kinga, který navazuje na jeho legendární Osvícení (Shining). Hrdinou je už dospělý Danny Torrace, jehož jsme jako malého kluka potkali právě v Osvícení. Před pár měsíci představil chystaný snímek v prvním traileru a zítra dorazí trailer druhý. Zatím se pojďme podívat na pár zajímavostí z natáčení.

Plno knih Stephena Kinga se dočkalo filmové adaptace, ale ne všechny si legendární spisovatel oblíbil. Například Osvícení rád opravdu nemá. Jak tomu bude u Doktora spánka? Režisér snímku Mike Flanagan již v roce 2017 adaptoval Kingův román Geraldova hra. Některé věci při natáčení konzultoval se samotným autorem knihy, který byl s výsledným filmem opravdu spokojený, a tak spolupráce na Doktoru spánkovi zašla ještě dál. King byl první člověk, který četl a schválil scénář a také se podílel na výběru herců.

Kina Doktor Spánek vyšla již v roce 2013 a Mike Flanagan si pamatuje, že hned po jejím vydání ho lákalo ji zadaptovat. Snímek Osvícení Mikea Flanagana uchvátil už v jeho mládí. „Osvícení jsem viděl v osmé třídě. Sledoval jsem ho na videokazetě a byl jsem jak zkamenělý. Totálně zkamenělý. Z filmařské perspektivy jsem snímek do svých dospělých let nikdy nerozebíral, ale definoval to, co pro mě znamená být vyděšený u filmu. Když se mě někdo zeptá, jaká je můj nejoblíbenější lekačka filmu, odpovím ‚ že nejdůležitější je přece atmosféra‘.“

Mike Flanagan také upřesnil, že se tvůrčí tým pokusil být co nejvěrnější knize, zároveň ale navazuje na filmové Osvícení. To se od románové předlohy zásadně odchyluje, avšak jeho vizuální ikonografie je tak ikonická, že ji podle Flanagana nešlo ignorovat a Doktora Spánek připravil pod podmínkou, že bude moci z filmového Osvícení čerpat. Byl rád, že k tomu studio i Stephen King svolili.Konkrétně se filmaři pochlubili, že pro natáčení vyrostly věrné kopie kulis hotelu Overlook, který známe tak dobře z Kubrickova Shiningu, takže by se fanoušci minimálně po vizuální stránce měli cítit jako doma.

Zítra na našem webu očekávejte druhý trailer, zatím je tu krátký teaser. Na začátku galerie pod článkem na vás čekají nejnovější obrázky.

Román Doktor Spánek nabízí dvě časové roviny. V jedné vykresluje bezprostřední události po tom, co Wendy Torrace a její syn Danny přežili v hotelu Overlook řádění Jacka Torrace. V té druhé se už dospělý Danny pomalu mění ve svého otce – v agresivního alkoholika. Když se konečně přestane potulovat a zpíjet, znovu se v něm probudí „Shining“, usadí se v malém městečku a s pomocí svého daru pomáhá umírajícím pacientům k pokojnému odchodu ze světa. To mu vyslouží přezdívku Doktor Spánek.

Druhou hlavní postavou příběhu je Abra, Dannyho nevlastní neteř. Ta známky Shiningu projevuje od útlého věku a do svých spárů se ji snaží dostat True Knot, skupina napůl nesmrtelných, kteří hledají jedince s darem a živí se esencí, kterou jednotliví osvícení vypouštějí během bolestivého umírání. Jedině Danny může Abru před True Knotem ochránit.

Režíruje Mike Flanagan, který napsal scénář spolu s Akivou Goldsmanem. V hlavních rolích vystupují Ewan McGregor, Kyliegh Curran, Rebecca Ferguson, Alex Essoe, Jacob Tremblay, Catherine Parker, Bruce Greenwood, Carl Lumbly nebo Zarn McClarnon. Datum české premiéry je stanovené na 31. října a slovenské na 7. 11.

Zdroje: Slashfilm, Slashfilm, Slashfilm

Galerie: 9

Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: Po To 2 se důkladně představuje pokračování Osvícení | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu