Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor

Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Nejlepší přítel Arnolda Schwarzeneggera už není mezi námi.

Franco Columbu nečekaně zemřel ve věku 78 let v pátek 30. srpna v Itálii (shodou okolností tedy ve své rodné domovině), kdy došlo k blíže neupřesněné nehodě na moři, přičemž po převozu do nemocnice nemohli doktoři pro Franca již nic udělat.

Možná vám podle jména nic neříká, je nicméně velká šance, že jste o něm už dříve někdy slyšeli či ho dokonce někde viděli. Franco Columbu se narodil 7. srpna 1941 v malé vesničce Ollolai v Itálii. Jakožto pouhý pastevec měl Franco sen dotáhnout to v životě daleko, již od mládí se tedy věnoval sportu. Nejprve se stal amatérským šampionem v boxu, následně získával popularitu ve vzpírání a v silovém trojboji. Na začátku 60. let se přesunul do Mnichova, kde jej potkalo osudové setkání. V roce 1965 se zde totiž seznámil s Arnoldem Schwarzeneggerem díky jejich společnému zájmu o tehdy ještě nepříliš populární kulturistiku.

Když se Arnold dostal prostřednictvím kulturistiky do Ameriky, přesvědčil svého sponzora Joea Weidera, zakladatele časopisu Muscle & Fitness, aby mohl v Kalifornii trénovat i jeho přítel z Mnichova, Franco Columbu. A tak se Francovi naplno otevřely možnosti v rámci kulturistiky. Stejně jako Arnold, i Franco vyhrál několik světových soutěží, vedle již dřívějšího úspěchu na Mr. Europe vyhrál také tituly Mr. World, Mr. Universe a Mr. Olympia. Všechny tyto úspěchy jsou o to výraznější z toho důvodu, že Franco měřil pouhých 165 cm.

Přátelství s Arnoldem zároveň pomohlo Francovi v pozdějších letech tak, že se objevil v několika populárních filmech. Prvními dvěma filmy byly Zůstaň hladový a Železný Schwarzenegger (v originále Pumping Iron), který se jakožto hybrid dokumentu a dramatu zabýval největšími hvězdami tehdejší kulturistiky. Později se objevil v několika dalších filmech s Arnoldem Schwarzeneggerem, jako jsou například Barbar Conan, Běžící muž a dokonce i Terminátor. V tomto filmu ztvárnil Franco konkrétně Terminátora z budoucnosti, který se ve snu Sarah Connor (Linda Hamilton) dostane v přestrojení do bunkru Odboje a začne všechny uvnitř likvidovat.

Francovi tak v mnoha důležitých okamžicích jeho života pomohlo bezpochyby právě přátelství s Arnoldem Schwarzeneggerem, stejně tak Arnold nicméně mnohokrát zdůrazňoval, jak jejich přátelství nesmírně pomohlo i jemu. Během neuvěřitelných 54 let si oba totiž vzájemně pomáhali a spolupracovali téměř ve všech sférách, ať už šlo o kulturistiku, filmy či o podnikání ve stavebnictví atd. 

Svůj smutek nad Francovým úmrtím vyjádřilo prostřednictvím sociálních sítí již mnoho známých osobností, včetně samotného Arnolda či například Sylvestera Stallona. Přestože už Franco Columbu není mezi námi, zůstane navždy velkou inspirací v mnoha oblastech života. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Muscle & Fitness

Galerie: 4

Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor | Fandíme filmu Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor | Fandíme filmu Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor | Fandíme filmu Zemřel Franco Columbu, legendární kulturista a filmový Terminátor | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest