Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč

Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Dění v Hollywoodu zase ovlivňuje dávná historie a strach z tlaku veřejnosti.

Komičku Sarah Silverman, kterou možná znáte také ze seriálu Mystérium sexu, filmu Souboj pohlaví nebo animáku Raubíř Ralf, taktéž dohnalo její dřívější vystupování na internetu. Kariéra herečky dostala ránu, když přišla o roli kvůli starému skeči, ve kterém měla obličej namalovaný načerno a později obrázek z tohoto skeče použila i na twitter s připojeným vtipem, což se jí stalo osudným.

Sarah Silverman měla natáčet blíže nespecifikovaný film, ze kterého ji kvůli starému skeči rázem vyškrtli. Co ovšem bylo horší, že k jejímu vyhození došlo pouhý jeden den před natáčením. Silverman dodala, že se ani nebránila, protože jí z toho bylo velmi těžko. Za posledních pár let se za svůj nevhodný skeč a následující tweet několikrát omluvila a snažila se, aby vše jednou provždy urovnala. Nicméně její minulost jí dohnala a ona tak přišla o roli.

Silverman celou situaci dále nekomentovala, ale vyjádřila se v širší perspektivě na adresu aktuálního trendu, kdy sociální média a dávná minulost ovlivňují současnou podobu umělecké tvorby:

Je to jako byste všichni byli svatouškové. Pokud jste nikdy neřekli nic špatného, pokud jste neměli podobný tweet, hoďte kamenem. Je to divné. Je to zvrácené."

S black face se můžete setkat v různých estrádách i u nás, kdy si herci dopomáhají make-upem a převleky, aby tak mohli ztvárnit slavné afroamerické herce či zpěváky. Ačkoli u nás se takové výstupy nepovažují za nic neetického či dokonce rasistického, v USA jsou na to kvůli historické spojitosti velmi citliví. Black face se v Americe využívalo již před 200 lety, kdy se tak černoši parodovali a vysmívalo se jim. Později se se black face užívalo během divadelních vystoupení, ale samozřejmě i ve filmu (viz nechvalně proslulé Zrození národa), často opět s posměšným nádechem. V minulosti bílé obecenstvo nabarvené herce přijímalo, zatímco afroameričané mohli jen mlčky přihlížet, dnes je však black face nejen v USA vnímán jako silně rasistický, laciný a nevhodný druh zábavy.

Určitě není od věci diskutovat o tom, že leckterý styl humoru může být urážlivý, zraňující a vyloženě nevhodný. Na druhou stranu, pokud se nevhodných vtipů konkrétní osobnost dávno vzdala a opakovaně se za ně omluvila, možná by ji Hollywood za ně nemusel ještě po letech popotahovat, co říkáte?

 

Zdroj: Movieweb, CNN

Galerie: 8

Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu Sarah Silverman přišla o roli, když se objevil její starý black face skeč | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest