Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie

Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 4 obrázky
Snímek by se mohl stát začátkem celé nové éry autorských komiksovek od DC Films.

Vůbec poprvé v historii bude na prestižním festivalu v Torontu (který je jedním z prvotních krůčků každé oscarové sezony) uveden při velkém Gala večeru komiksový film. Proč právě Joker? Umělecký ředitel Cameron Bailey říká, že film je vynikající a měl by se promítat na tom největším možném plátně.

Jde podle něj o originální pohled na komiksové filmy a postavu Jokera. Příběh nevychází z žádné konkrétní předlohy, v hlavní roli vystupuje Joaquin Phoenix, jeden z nejlepších herců současnosti, a doplňuje jej Robert De Niro, jeden z nejlepších herců historie. Máme čekat zajímavý tón a pojetí. Děj je zasazený na přelom 70. a 80. let minulého století a film prý působí, jako by byl natočený v té době. Je hodně hrubozrnný, hodně se odkazuje k řemeslu Martina Scorseseho a celkově působí jako „triumf kinematografie“ vysoké úrovně. I když je látka sama o sobě dost lidová, jde o skutečně ambiciózní počin a proto si podle Baileyho uvedení na gala právem zaslouží.

Samozřejmě je jasné, že Bailey musí jakožto umělecký ředitel ospravedlnit zařazení jakéhokoliv filmu a bylo by s podivem, kdyby na Jokera nadával. Také je docela klidně možné, že komiksové filmy sleduje jindy spíš okrajově, takže je potřeba brát s rezervou i jeho tvrzení o tom, že se Joker komiksovým filmům vymyká. Přesto však podobné vyjádření z úst představitele prestižního festivalu dále prohlubuje naše zvědavé očekávání, který si Joker dokázal postupně vysloužit.

Velkolepou aureolu, která snímek provází, nadále umocňuje nedávné oznámení, že při některých speciálních příležitostech bude film promítaný ve velkolepém formátu 70mm (uvidíme, zda jej nabídne třeba příští ročník krnovského festivalu 70mm filmů KRRR!). A když už je řeč o promítání, festival v Torontu potvrdil, že snímek trvá 122 minut.

Otázkou je, zda půjde mezi komiksovými filmy o výjimku, nebo někdo na Jokerovo pojetí naváže. Sám režisér Todd Phillips k tomu v rozhovoru pro Empire řekl, že když Jokera studiu Warner nabízel, tak přišel s myšlenkou celé specializované odnože. Říkalo by se jí třeba DC Black a byla by zaěřená na menší filmy s nižším rukopisem, bez digitálních triků, se silným autorským rukopisem zajímavých režisérů, které by se k téhle „edici“ podařilo zlákat.

Je pravda, že o DC Black jsme slyšeli už v době, kdy se o Jokerovi začalo mluvit poprvé, zatím však Joker zůstává stále jediným filmem, který v souvislostí s ní byl zmiňovaný. Možná se zatím jen nenašel další Jokerův nástupce, možná jde o to, že DC filmy obecně by se do budoucna rády daleko víc zaměřily na tvůrčí vizi jednotlivých režisérů, místo toho, aby se snažily honit za provázaným vesmírem.

Každopádně uvidíme, jak si nakonec Joker povede u diváků a kritiků a zda v jeho šlépějích bude nějaký film pokračovat. Dole v galerii na vás čeká sada nejnovějších fotografií.

Režíruje Todd Phillips (Pařba ve Vegas), produkuje Martin Scorsese, scénář píše Scott Silver (8. míle). Hlavní roli hraje Joaquin Phoenix a má jít o kriminálku zasazenou do skutečného New Yorku 80. let minulého století, která by pojednávala o neúspěšném komikovi, který se postupně mění v úspěšného kriminálníka. Dále hrají Zazie Beetz, Robert De Niro, Cullen, Marc Maron, Frances Conroy, Shea Whigham, Glenn Fleshler nebo Bill Camp. Datum premiéry je stanoveno na 4. 10. 2019.

Zdroje: Coolidge Corner, Empire, Toronto Sun

Galerie: 5

Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu Joker: Podle festivalu v Torontu máme očekávat triumf kinematografie | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest