Expendables 3 potvrzeni

Expendables 3 potvrzeni | Fandíme filmu
Do zbraně se hlásí Hulk Hogan, k možné účasti se vyjádřil Clint Eastwood. A vydají se napotřetí Expendables konečně do Číny?

Expendables 2 zatím celosvětově utržili 289 milionů dolarů, čímž definitivně překonali jedničku a i při zvýšeném rozpočtu se stali regulérním hitem. Není se tak čemu divit, že producent Avi Lerner potvrdil, že třetí díl se opravdu chystá. Zároveň nám však znovu připomněl, že výdělková matematika není vůbec jednoduchá a jednoznačně vysvětlil, proč filmaři stále spoléhají především na příjmy ze Spojených států.

„Spočítat“ úspěch či neúspěch filmu je bez patřičných čísel prakticky nemožné, nicméně filmoví analytici odhadují, že když to hodně zjednodušíme, tak film musí v kinech utržit cca dvaapůlnásobek svého rozpočtu, aby se zaplatil. Proč dvaapůlnásobek? Jednak proto, že k rozpočtu je třeba připočítat ještě náklady na propagaci, které obvykle dosahují zhruba poloviny rozpočtu filmu (avšak čím je film levnější, tím vyšší to procento bude). Tím druhým důvodem je skutečnost, že studio z každé vstupenky dostává polovinu (opět zjednodušujeme, ve skutečnosti se poměr dělení mění podle toho, jak dlouho je film promítán), zbytek si vezmou provozovatelé kin. Jenže tenhle model platí pouze v USA, v zahraničí jsou počty často mnohem složitější. Někdy studio procentuelně participuje na ziscích, jindy práva k promítání předem prodá za fixní částku, která žádným způsobem neodráží to, nakolik film v dané zemi nakonec uspěje. A přesně to je i případe Expendables v Číně.

 

Čínský „rekord“

Před několika dny proběhla médii zpráva o tom, že Expendables 2 v Číně porazili v návštěvnosti Temného rytíře i Amazing Spider-Mana, když tam dokázali utržit 54 milionů dolarů. Samozřejmě to nevypovídá nic o tom, že by Expendables byli nějak výrazně populárnější, než komiksoví hrdinové. Menší roli hrála i účast Jeta Li a Nan Yu, ale hlavní háček byl v tom, že TDKR a Spider-Man vstoupili do kin společně a oba filmy tak měly omezenou promítací kapacitu (o pár dní později se navíc museli o kina dělit ještě s Prometheem), protože se čínské úřady snaží západní zábavu v zemi uměle regulovat. Expendables 2 naopak měli dlouhé týdny kina jenom pro sebe. Ale to zbytečně zabíhám do podrobností, zpátky k Postradatelným.

První díl v Číně utržil krásných 32 milionů dolarů. Bohužel, díky podmínkám nastavených čínskou distribucí, dostalo studio Millenium předem 600 tisíc dolarů a dál už nevidělo ani pětník. Právě z toho důvodu se studio snažilo vehementně vyjednat pro druhý film čínskou koprodukci (podrobnosti v článku Vypraví se Expendables do Číny?), aby mělo napodruhé lepší vyjednávací pozici - ke koprodukčním filmům se Číňané chovají jako ke svým vlastním. Jsou nasazeny do více kin a i podíl na tržbách je vyšší (i tak to ale prý podíl pro amerického partnera nebývá víc, než 24%). Bohužel, koprodukce na poslední padla, avšak přesto se Milleniu povedlo vyhandlovat z Číny podstatně veselejších 10 milionů dolarů. To je nicméně z 54 milionů pořád jen takový drobek, a tak se můžete spolehnout, že spolu s rostoucím trhem a klesajícím zájmem Američanů o stárnoucí akční stars, se třetí díl pokusí koprodukci vyjednat za každou cenu. Co to znamená pro diváky? Víc čínských herců, čínské lokace a možná i větší rozpočet. Takže proč ne.

 

Clint Eastwood, Hulk Hogan

Co se trojky týče, tak v srpnu producent Lerner prozradil seznam vysněných herců, které by rád ve třetím díle viděl, nicméně teď se ukazuje, že šlo opravdu spíš o zbožné přání či marketingový tah, než nějaký náznak toho, že by probíhala skutečná vyjednávání. Na seznamu se totiž objevil i Clint Eastwood, který teď uvedl, že Expendables ani neviděl, natož aby o nich s někým mluvil. Ve filmu by hrát spíš nechtěl, na stará kolena už se opravdu cítí lépe jako režisér, než jako herec. Zároveň zažertoval, že by tedy mohl Expendables 3 zrežírovat. To by nebyla špatná varianta, co říkáte? : )

Poslední akční personou, která vstoupila do řečí kolem Expendables 3, je Hulk Hogan, wrestlingová ikona, herec z céčkových filmů a poslední dobou především profesionální celebrita, ochotná udělat cokoliv pro své zviditelnění. Teď se Hogan přihlásil k tomu, že by si rád zahrál ve třetích Postradatelných. Nikdo mu sice roli nikdy nenabídl, ale jeho fanoušci to prý vyžadují a Sly je Hulkův kamarád, takže do budoucna nic není nemožné. Konkrétně si prý Hogan dokáže představit, že by si vyholil lebku a střihnul si záporáka. Co my na to? Pokud je pořád ve formě, tak proč ne!

Zdroje: Worst Previews, Howard Stern Show, LA Times

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest