O příštích Oscarech bude rozhodovat víc žen, minorit, ale také tři filmaři z Česka

O příštích Oscarech bude rozhodovat víc žen, minorit, ale také tři filmaři z Česka | Fandíme filmu
The Academy
Tři filmové osobnosti z Česka dostaly příležitost rozhodovat o tom, kdo v příštím roce dostane Oscara.

Akademie filmového umění a věd je pro širokou veřejnost známá především proto, že je zodpovědná za udílení Oscarů. Akademie každoročně také rozšiřuje svoje řady. Jednak proto aby tak poctila poslední vítěze, ale také kvůli tomu, aby doplnila svoji základnu. To má dva důvody. Jednak členové stárnou (a umírají), popřípadě ztrácejí zájem o svět filmu a tím pádem přestávají hlasovat. Vedle toho se Akademie snaží o to, aby co nejvíc podpořila rozmanitost svojí členské základny a už jí nemohlo být do budoucna vyčítáno, že o cenách rozhodují bílí staří bohatí muži z bubliny Los Angeles a bezprostředního okolí. A v posledních letech komentátoři skutečně připouštějí, že sošky začínají postupně vyhrávat typově jiné filmy a osobnosti než v minulosti.

Při letošním přijímání nových členů se Akademie pochlubila následujícími statistikami: Přijato bylo 842 nových členů z 59 různých zemí. 50% nově přijatých členů jsou ženy. Celkově je žen v Akademii 32%, zatímco před třemi lety to bylo jen 25%. 29% nově přijatých členů bylo z etnických minorit. V současnosti tak tvoří etnické minority 16% celé základny, zatímco před třemi lety to bylo 8%.

Mezi nově přijatými členy jsou filmové osobnosti jako Tom Holland, Phil Lord, Chris Miller, Lady Gaga, Jon Chu, Jennifer Kent, Jamie Bell, Sterling K. Brown, Claire Foy, Will Poulter či Elizabeth Moss. Pro našince stojí za pozornost skutečnost, že řady Akademie rozšiřují tři osobnosti z Česka. Nejvýraznější z nich je rozhodně dokumentaristka Helena Třeštíková, která je velice dobře známá pro své časosběrné filmy a seriály. Vedle ní Akademii rozšiřují také kaskadéři Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl, kteří se oba podíleli na celé řadě mezinárodních produkcí.

Zdroj: Akademie

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu