Expendables 2: Jak se dělaly digitální efekty

Expendables 2: Jak se dělaly digitální efekty | Fandíme filmu
Jak se točila akce v úspěšné týmovce Expendables 2? A v kolika případech se jedná o šikovné ruce počítačových kouzelníků z Worldwide FX?

Milovníci akce měli letos štěstí, protože se v létě na plátna kin vrátila partička postarších hvězd kolem Sylvestera Stalloneho a demolovala vše, co jí stálo v cestě. Pod režisérským vedením Simona Westa vznikla nařachaná a svižná akční jízda, která byla tentokrát o něco přehlednější a dynamičtější. Ubylo detailnějších záběrů a střih nebyl zbytečně frenetický, což se velmi kladně podepsalo na celkovém dojmu. Někdo by možná řekl, že se bude Sly při natáčení Expendables 2 bránit novým technologiím a digitálním efektům. Jako starý vlk byl zvyklý točit všechno pěkně v reálu. Opak je pravdou. Kouzelníci ze společnosti Worldwide FX byli nedílnou součástí týmu a dost diváků možná překvapí, kolik scén je upraveno či vytvořeno v post-produkci.

Tuto část produkce a natáčení měl pod palcem Ajoy Mani, vedoucí vizuálních efektů při WWFX.  Anglicky rozumějícím čtenářům doporučuji přečíst si velmi zajímavý rozhovor s tímto expertem na speciální efekty, jelikož se můžete dozvědět mnoho zajímavostí. Kupříkladu zjistíte, že bombastická úvodní scéna se točila v Bulharsku v průběhu podzimu a zimy, ale jelikož v samotném filmu se mělo jednat o lokaci podobnou jižní Asii, bylo třeba digitálně odebrat sníh, vytvořit tropické podnebí, přidat tropické rostliny a naopak vyjmout tamější porost.

!Upozorňuji, že předkládaná videa jsou plná spoilerů, často zásadních, tudíž nejsou vhodná pro filmové fanoušky, jež se na druhé Postradatelné teprve chystají!

Expendables 2: Přehledové video o tricích

 

 
Největší digitální přestavbou prošla bulharská jeskyně Devetashka, kde se točila scéna letecké "nehody". Samotná jeskyně byla objevena v roce 1927, ale stopy po lidské přítomnosti sahají až 60 000 let zpátky do minulosti. Jedná se důležité místo okolního ekosystému. Hnízdí zde 17 různých druhů ptáků a netopýrů. Je naprosto logické, že tvůrci nemohli přírodní skvost ohrozit výbušninami či nadměrným hlukem, proto si tým speciálních efektů vypomohl velkou spoustou počítačové grafiky. Za pomoci více než 5000 fotografií a detailních informací z průzkumu vybudovali monstrózní digitální model jeskyně, který byl velmi přesný a podrobný. Aby ve filmu působilo autenticky i světlo, bylo nasnímáno (v různou denní dobu) několik 360° HDR obrázků celé jeskyně.

Expendables 2: Digitálně upravená scéna v jeskyni


Zdroje: wwfx.net
, fxguide

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest