Recenze: X-Men: Dark Phoenix - Nejstarší komiksová sága končí tichým pšoukem

Recenze: X-Men: Dark Phoenix - Nejstarší komiksová sága končí tichým pšoukem | Fandíme filmu
Svou mnohaletou pouť završili Fassbender, Lawrence a spol. veskrze průměrným filmem, který nedokáže vzbudit emoce.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Bohužel, navzdory Kinbergově zápalu jsme zůstali na úrovni bezpohlavní pásové výroby. Ze všeho nejdřív je třeba říci, že se Simon ukázal jako kompetentní režisér. Na to, že jde o prvotinu, drží snímek bez nějakých větších potíží pohromadě, graduje a i když vyprávění nebo vedení herců není nikterak oslnivé, musí se nechat, že je tu například několik akčních scén, které patří k tomu lepšímu, co jsme v sáze viděli: Triky neurazí, mutanti hojně (a nápaditě) používají svoje nadlidské schopnosti, různě je kombinují a vše je natočeno přehledným způsobem. Můžete namítat, že akci v blockbusterech obvykle točí sekundární štáb, ale to u jiných filmů mizernému výsledku stejně nezabránilo – režisér má zkrátka rozhodující slovo a zásadní vliv na to, co a jak se bude dělat.

Kde Kinberg naopak selhal, je pozice scenáristická. Ano, můžeme polemizovat o tom, jak mu původní záměr rozvrtaly přetáčky, o kterých dost možná nemohl jakkoliv rozhodovat. Záporáci filmu evidentně měli být původně Skrullové – mimozemšťané, kteří ve světě Marvelu dovedou měnit podobu a jsou velkou součástí filmu Captain Marvel. V Dark Phoenix z nich zůstal stín. V úvodu se jednou mimozemšťané promění v lidi a jako lidé vypadají až do konce. Dozvídáme se o nich naprosté minimum, jejich motivace nemá daleko k „prostě nás chtějí zničit“. V rámci příběhu jsou zatlačení do pozadí a nejsou příliš zajímaví. Jejich vůdkyně je tak nevýrazná, že jsem její jméno odhalil až v závěrečných titulcích (pokud někdy zaznělo, tak prostě neutkvělo). Jessica Chastain je v roli zatraceně nevýrazná, aniž by to však byla její vina. Postava prakticky neprojevuje emoce, má málo prostoru, nic o ní nevíme a v akci je to většinou digitální figurka s nadlidskými silami.

Podobně ale scénář zrazuje i další postavy a v těchto případech už asi vinu na přetáčky házet nejde. Jean Grey má být ústřední postavou a rozpad její osobnosti hnacím motorem filmu. Není. Na papíře je její osud tragický a v daleko delším filmu (minisérii) bychom teoreticky moli sledovat její pozvolný pád do horoucích pekel. V současné podobě je však přerod Jean z opatrné dívky, přes nakopnutou divoženku, zlomený uzlíček nervů, až po ztělesnění vzteku uspěchaný a herecky plochý. Mohli bychom svalit na hlavu její představitelce Sophie Turner, že se z tichého výkonu nedalo příliš vyčíst, co přesně se postavě honí hlavou, jenže ono prostě nebylo kde brát. Což potvrzují ostatní, kteří na tom nejsou o moc lépe a v minulosti přitom prokázali, že dobrý výkon přinést svedou.

Tím ale myslím opravdové veterány. Všichni nováčci z Apocalypse jsou pořád jen do počtu a za zmínku stojí snad jen to, že Nightcrawlerova (Kodi Smit-McPhee) teleportační schopnost je zábavně zpracovaná. Ale jedna nadliská síla dobrou postavu samozřejmě nedělá. Quicksilver se z nějakého důvodu příběhem jen mihne (že by snad jeho představitel Evan Peters nebyl během přetáček k dispozici?) a fungl noví mutanti jsou odsunuti do cameo rolí v akčních scénách. Jenže ani původní čtyřka z Prví třídy na to není kdovíjak skvěle. Raven (Jennifer Lawrence) je tu od toho, aby se tvářila znepokojeně, Hank (Nicholas Hoult) má být zdrcený a mstivý, jen aby po pár minutách rozhořčení zase měnil názor o 180 stupňů. Michael Fassbender jako jako jediný dojem zanechat dokáže, i když má málo času a nevýrazný materiál. Kdykoliv je na plátně, tak sice vlastně jen recykluje repliky ze svých předchozích filmů, ale i tak je při tom zkrátka...magnetický. Charisma je charisma.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Naše hodnocení
5/10
Hodnocení našich čtenářů

X-Men: Dark Phoenix

14.02.2019 | USA
Akční, Sci-Fi
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest