Kontroverzní Marvel komikse pohledem jednoho z členů

Kontroverzní Marvel komikse pohledem jednoho z členů | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Brian Michael Bendis, komiksový tvůrce Milese Moralese, New Avengers či Secret Invasion objasňuje, jak probíhala práce pro démonizovanou Marvel komisi.

Jeden z nejúspěšnějších komiksových autorů posledních let, Brian Michael Bendis, poskytl magazínu ComicBookMovie rozhovor, ve kterém se rozpovídal o práci u kreativní komise Marvel Studios. Ta fungovala jako pomocný článek při vytváření a propojování filmového vesmíru a měla významné slovo při psaní filmových scénářů i následné produkci. Avšak to platilo jen do roku 2015, kdy ředitel Marvelu Kevin Feige komisi zrušil a celý proces tvorby filmů nechal z větší části na režisérech a nejbližším okruhu svých spolupracovníků.

Samotná komise se tehdy neskládala z nějakých neznámých jmen. Kromě Briana Bendise v komisi zasedal bývalý šéf editor Marvel Comics a také vynikající autor Joe Quesada, vydavatel Marvel Comics, Dan Buckley, prezident Marvel Entertainment Alan Fine a samozřejmě producenti a čelní představitelé Marvel Studios, Kevin Feige a Louis D'Esposito. Komise podléhala tehdejšímu nejvyššímu šéfovi společnosti Marvel, Iku Perlmuttorovi, který kladl důraz na opatrné příběhy a úsporné natáčení.

Komise měla do filmového vesmíru promítat svou letitou zkušenost a vedle přispívání tvůrčích nápadů dohlížet na provázanost univerza a ekonomicky odpovědný přístup. V některých případech to mohlo být přínosem ale zároveň komise výrazně podkopávala tvůrčí vize sceáristů i režisérů.

To se podle slov režiséra Jamese Gunna negativně projevilo na některých aspektech u prvních Strážců Galaxie, kteří museli trávit čas nesouvisející boční linkou s Thanosem. Ještě větší zásah měla komise u prvního Ant-Mana. Ten původně připravoval režisér a scenárista Edgar Wright, který ale z důvodu výrazných tvůrčích neshod od projektu ustoupil. Kupříkladu Simon Pegg po přečtení Edgarova scénáře prohlásil, že je to ohromná škoda a zároveň i velká ostuda pro Marvel, který podle jeho slov udělal velkou chybu. A podobně to dopadlo v případě Thora: Temného světa. Toho měla původně točit Patty Jenkins, tvůrkyně veleúspěšné Wonder Woman, která však od projektu po neshodách odešla.

Nicméně Brian Michael Bendis s odstupem času hovoří o celé práci pro kreativní komisi ve velmi pozitivním světle. „Byl to skvělý čas. Hodně jsem se tooho naučil o výstavbě příběhu a tu práci jsem miloval“, říká Bendis. „Bylo to jako vzít příběh a roztrhat ho. Nebyl můj, tím pádem tu nebylo žádné tvůrčí ego a bylo to čistě jen o řemesle“, dodává. Co se týče konkrétních neshod s Jamesem Gunnem, tak k tomu se vyjádřil následovně: „Ať už James mluví o jakémkoli stresu, tak já jsem u ničeho takového nebyl a i kdyby ano, stejně bych vám kvůli smlouvě o mlčenlivosti nic říci nemohl“. (Brian však dodává, že smlouva o mlčenlivosti nutně neznamená, že viděl něco tajemného. Nic takového neviděl, všechno podle něj fungovalo úplně normálně).

No a teď babo raď. Možná je tvůrčí komise zbytečně démonizovaná. Možná hlavní porce tvůrčích omezení padá na hlavu samotného Perlmuttera, anebo filmaře limitovalo vedení Marvelu jako takové, aniž by za to byla odpovědná přímo komise, jako taková. Na druhou stranu, pokud sám Bendis mluví o tom, že tvůrcům rozkládali příběhy na částice, a tak je pochopitelné, že se to těm tvůrcům příliš nelíbilo.

Jakmile stavíte provázaný vesmír vybudovaný na základě několika desítek let komiksových předloh, tak se to bez nějakého tvůrčího dozoru shora asi neobejde. Na druhou stranu je jasné, že pokud ustanovíte na tenhle úkol speciální komisi, tak jednak bude plná silných osobnost, které zákonitě budou chtít projevit svůj názor a zároveň musí komise vykazovat nějakou činnost, a tak musí do scénářů šťourat, i když jsou v nejlepším pořádku. Současný model, kdy práci komise zastávají Feige a jeho nejbližší a jednotliví filmaři mají o něco větší důvěru a volnost, tak asi dává pro všechny zúčastněné větší smysl.

Galerie: 2

Kontroverzní Marvel komikse pohledem jednoho z členů | Fandíme filmu Kontroverzní Marvel komikse pohledem jednoho z členů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest